
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 2403

GBR (GI) / port: 76
Recept: 2403 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Matbröd för nybörjare > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Ulrika
Tillagning (15 min + 1 tim )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
- Smörj (och bröa) en brödform. Häll i smeten.
- Sätt in nertill i ugn i cirka 60 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.
Kockens kommentar
Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste matbrödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Som jäsmedel används bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Läs mer > Baka bakpulvermatbröd.
Bakpulver ger ett kompakt bröd, inte så luftigt som jäsdegsbröd. Oftast smakrikt då det brukar bakas på blandmjöl, havregryn, kross, kli, sirap, honung, lingon, nötter och frön. Yoghurt kan bytas ut mot filmjölk, men då måste lite mer mjöl ingå. Degsmeten skall vara trögflytande, inte fast och inte rinnig. För att få ett vackert bröd bör man baka det i en brödform.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.