
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 317

Kcal / portion: 2425

GBR (GI) / port: 40
Recept: 4850 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 13%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim 20 min )
- Deg: Värm yoghurten till 37°C (fingervarmt).
- Smula jästen i en stor bunke och häll på yoghurten. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser. Blanda degen väl i bunken. Lägg en bakduk över och låt jäsa 45 minuter.
- Forma: Blanda degen igen. Lägg bakplåtspapper i brödformar, eller smörj och bröa formen. Fördela degen i formarna. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda brödet i ugnen i cirka 40 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.
Kockens kommentar
Yoghurten skall vara trögflytande t.ex. turkisk, grekisk eller mezze. Används lättflytande yoghurt behövs lite extra mjöl. Smeten skall vara trögflytande, inte fast och inte rinnig. Yoghurt- och filmjölksbröd bakas oftast med bakpulver, men med jäst som i detta fallet blir brödet luftigare. Läs mer > Baka bakpulvermatbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.