
Klassisk oxsvanssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 680

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2722 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 2%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas oxsvans > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (4 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smöra en ugnsplåt och lägg på svanskotorna. Stek dem i ugnen i 45-60 minuter.
- Skala och grovhacka lök och morötter. Lägg i en gryta/kastrull med vatten. Koka upp och lägg i oxsvansbitarna. Vattnet skall täcka köttet.
- Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
- Skala och koka potatis.
- Plocka av köttet från benen. Sila buljongen.
- Lägg tillbaka köttet i buljongen. Tillsätt rödvin, kalvfond och socker. Låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter. Smaka av.
Kockens kommentar
I stället för att ugnsbryna kotorna kan man steka dem i stekpanna med smör. Stek i omgångar på halvhög värme. Om man inte bryner köttet innan kokning, bör kokspadet skummas av ordentligt.
Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.