
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 959

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3838 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så långkokas kött > Äts ej
Polentakastrull > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Bryn: Vänd oxsvanskotorna i mjöl. Stek ordentligt i het panna med smör. Lägg över i stor gryta.
- Gryta: Skala och grovskär lök och morot. Lägg i grytan tillsammans med övriga grytingredienser. Häll i vatten så det täcker. Ställ på spisen och koka upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 3-4 timmar tills köttet släpper från benen.
- Polenta: Koka upp vatten till polenta. Rör i gryn i det kokande vattnet. Koka sakta under omrörning i minst 20 minuter. Späd eventuellt med mer vatten, konsistensen ska vara som en gröt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i form och låt stelna.
- Ta upp oxsvansen. Plocka av kött från ben.
- Sila buljongen och koka ner till ungefär hälften. Vänd ner bönor och kött. Värm på.
- Skär samtidigt polentan i portionsbitar. Stek i smör.
Kockens kommentar
Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp buljongen, red av och smaka av. Tillsätt köttet och värm på.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.