
Klassisk oxsvanssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 499

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1995 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (4 tim 30 min )
- Skala och grovskär lök och morötter. Andra rotsaker och smaksättare kan ingå enligt egen smak. Soja för mörkare färg (se > tillval).
- Bryn svansbitarna runtom i panna eller stekkastrull med smör och/eller matolja på hög värme. Alternativt smöra en ugnsplåt och stek bitarna i ugn 200°C i 45-60 minuter. Rotsaker kan med fördel också brynas. Om köttet inte bryns bör koket skummas väl (läs mer > Så skummar man).
- Lägg i en gryta/kastrull och täck med vatten (och vin). Tillsätt kryddor. Koka upp.
- Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
- Buljong: Sila buljongen och smaka av. Red med stärkelsemjöl om tjockare sås önskas. Låt sjuda några minuter.
- Servera med ben eller plocka av köttet från benen. Värm på. Garnera gärna med persilja.
Kockens kommentar
Oxsvans är mycket smakrik och billig mat. Innehåller mycket bindväv som kräver lång tillagningstid. Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp, smaka av.