Klassisk oxsvanssoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så skummar man >

 

 

Så reds sås >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk oxsvanssoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 499

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1995 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 534 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skummar man > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (4 tim 30 min )

  1. Skala och grovskär lök och morötter. Andra rotsaker och smaksättare kan ingå enligt egen smak. Soja för mörkare färg (se > tillval).
  2. Bryn svansbitarna runtom i panna eller stekkastrull med smör och/eller matolja på hög värme. Alternativt smöra en ugnsplåt och stek bitarna i ugn 200°C i 45-60 minuter. Rotsaker kan med fördel också brynas. Om köttet inte bryns bör koket skummas väl (läs mer > Så skummar man).
  3. Lägg i en gryta/kastrull och täck med vatten (och vin). Tillsätt kryddor. Koka upp.
  4. Låt sjuda under lock på låg värme i 2-3 timmar, tills köttet är mört och släpper från benet.
  5. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  6. Buljong: Sila buljongen och smaka av. Red med stärkelsemjöl om tjockare sås önskas. Låt sjuda några minuter.
  7. Servera med ben eller plocka av köttet från benen. Värm på. Garnera gärna med persilja.

Kockens kommentar

Oxsvans är mycket smakrik och billig mat. Innehåller mycket bindväv som kräver lång tillagningstid. Denna rätt kan med fördel tillredas i förväg, dagen innan. Tillaga och rensa köttet. Sila buljongen. Ställ kallt över natt. Nästa dag avlägsnas fettkakan som bildats på buljongytan. Värm upp, smaka av.

Alternativ

Oxsvanssopaa med vitlökskrutonger

Oxsvansragu

Kryddstark bräserad oxsvans

Oxsvans tagine

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem