
Odling finostron på Koster
Historia: Europeiska ostron fanns förr i riklig omfattning i Nordsjön före 1920, men försvann mestadels därefter på grund av parasiter som tog död på dem. I stället inplanterades andra ostron vilka vi numera är de som hamnar i våra munnar (läs mer > Ostron). Beklagligt tyckte entreprenören och frankofilen Karl-Johan Smedman som inmundigade Ostron på 1990-talet i Lacanau Ocean vid Atlantkusten utanför Bordeaux i Frankrike. Med hjälp av lokal expertis i området startade han en produktion på Koster i Sverige.
Produktion: Nu är det inte så enkelt att man bara kan plantera ut dessa ostron i havet, för de är tämligen svårodlade, kräver rent vatten och botten (som finns i Koster), rätt salthalt och rätt temperatur för fortplantning (som i Koster är för kallt). Därför har man satt upp en odlingsanläggning av yngel på land, varefter sedan ynglena utplanteras i havet för att växa till sig. Vi på Kunskapskokboken ser fram mot en avsmakning av de färdiga ostronen.
Läs mer, se deras hemsida via länk nedan.