Skånemejerier

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Standardmjölk

(standardmjölk (fett 3%), röd mjölk, helmjölk, ekologisk standardmjölk)

Engelsk översättning whole milk (fat UK 3,5%, USA 3,25%)

Fransk översättning lait entier (graisse 3,5%)

Italiensk översättning latte intero (grassi 3,2-3,6%)

Tysk översättning Vollmilch (Fett 3,5%)

Spansk översättning leche entera (grasa 3-3,5%)

Standardmjölk (röd mjölktext på förpackningen) är svenska mejeriers namn på värmebehandlad (pastöriserad) mjölk som innehåller 3% fett. Det finns även ekologisk standardmjölk med samma egenskaper. Fetthalten 3% var förr "standard" varför mjölk med denna fetthalt fick namnet "standardmjölk". Först från 1980-talet lanserades mjölksorter med lägre fetthalt. Läs mer > Om mjölk.

  • Fetthalt: 3%.
  • Smak: Fyllig, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Mellanmjölk.
  • Försäljning: Året runt.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Helmjölk (fr. lait entier) är i Sverige ursprunglig mjölk med oförändrad fetthalt (läs mer > Gammaldags mjölk). I andra länder är helmjölk motsvarigheten till standardmjölk. Enligt EU-regler måste helmjölk vara värmebehandlad (pastöriserad) och hålla en fetthalt på minst 3,5%.

SÅ ANVÄNDS STANDARDMJÖLK

Standardmjölk används som dryck och passar bra till matlagning och bakning. Kan ofta ersättas med mellanmjölk. Sägs inget annat i recept avses som regel standardmjölk. Läs mer > Så används mjölk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mjölk

Komjölk

Så används mjölk

Recept med Standardmjölk

Det finns 84 recept med Standardmjölk