 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Skånemejerier ¤
Standardmjölk
(standardmjölk (fett 3%), röd mjölk, helmjölk, ekologisk standardmjölk)
                 whole milk (fat UK 3,5%, USA 3,25%)
                whole milk (fat UK 3,5%, USA 3,25%)
              
                 lait entier (graisse 3,5%)
                lait entier (graisse 3,5%)
              
                 latte intero (grassi 3,2-3,6%)
                latte intero (grassi 3,2-3,6%)
              
                 Vollmilch (Fett 3,5%)
                Vollmilch (Fett 3,5%)
              
                 leche entera (grasa 3-3,5%)
                leche entera (grasa 3-3,5%)
              
Standardmjölk (röd mjölktext på förpackningen) är svenska mejeriers namn på värmebehandlad (pastöriserad) mjölk som innehåller 3% fett. Det finns även ekologisk standardmjölk med samma egenskaper. Fetthalten 3% var förr "standard" varför mjölk med denna fetthalt fick namnet "standardmjölk". Först från 1980-talet lanserades mjölksorter med lägre fetthalt. Läs mer > Om mjölk.
- Fetthalt: 3%.
- Smak: Fyllig, lätt sötaktig.
- Alternativ vara: Mellanmjölk.
- Försäljning: Året runt. 
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.
Helmjölk (fr. lait entier) är i Sverige ursprunglig mjölk med oförändrad fetthalt (läs mer > Gammaldags mjölk). I andra länder är helmjölk motsvarigheten till standardmjölk. Enligt EU-regler måste helmjölk vara värmebehandlad (pastöriserad) och hålla en fetthalt på minst 3,5%.
SÅ ANVÄNDS STANDARDMJÖLK
Standardmjölk används som dryck och passar bra till matlagning och bakning. Kan ofta ersättas med mellanmjölk. Sägs inget annat i recept avses som regel standardmjölk. Läs mer > Så används mjölk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Recept med Standardmjölk
Det finns 84 recept med Standardmjölk
- 
                
                    Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Custard buttercream, äggsmörkräm, German and Diplomat buttercreamTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    AvocadosoppaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Filbunke, traditionell filmjölkTid: 15 min (+ 24 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Wienerkammar (kammar)Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad sjuden vaniljglass i glassmaskinTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Äggröra med ål, lax eller böcklingTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Borgmästarkrans, flätad wienerbrödskransTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crema diplomatica, italiensk äggkrämTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hot fudge, amerikansk chokladsåsSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                