Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd

Foto: Film: Bhavna´s Kitchen & Living, papadam

Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 10

Vetemjöl

3.0 

dl

Vatten

0.8 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Chilipulver

4.0 

tsk

Salt

0.5 

tsk

Rapsolja till stekning

2.0 

msk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vitlök

 

 

Chilifrukt färsk

 

 

Vit chilipulver

 

 

Asafoetida rotkrydda

 

 

 

Kockskolan:

 

Om indiskt flatbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 89

GBR (GI) / port: 8

Recept: 892 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 26 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 71%

Vatten 0.8 dl 0%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Chilipulver 4.0 tsk 2%

Salt 0.5 tsk 0%

Rapsolja till stekning 2.0 msk 27%

 

Smaksättningsalternativ:

Vitlök 0%

Chilifrukt färsk 0%

Vit chilipulver 0%

Asafoetida rotkrydda %

 

Kockskolan:

Om indiskt flatbröd > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Bhavna" under bilden ovan.

  1. Blanda de torra ingredienserna (kryddning enligt egen smak). Knåda samman ordentligt med vatten och olja till en deg. I filmen bankas och stretchas degen med olja tillsatt i lite i taget för få den smidig. Om degen inte används genast måste den plastas in för att inte torka ut. 
  2. Kavla: Forma degen till en rulle och dela den i portionsbitar. Kavla ut degen till mycket tunna runda plattor (15 cm breda) på mjölat bakbord.
  3. Grädda: Stek skivorna i stekpanna på medel värme cirka 15 sekunder på var sida tills genom­gräddad men fortfarande mjukt bröd. För krispigt bröd gräddas det färska brödet i mycket het panna eller på spisplattan. Brödet måste därvid vändas hela tiden fram och tillbaka. Färsk deg ger luftbubblor när det steks. Degplattorna kan också friteras i olja 180°C en kort stund.   

Kockens kommentar

Papadam (papad, papadum, sanskrit papata = platt maträtt) är indiskt flatbröd bakat på vetemjöl (indisk atta), kikärsmjöl, linsmjöl eller annat. Ofta starkt kryddat. Läs mer > Om indiskt flatbröd.  

I filmen används kryddan asafoetida som utvinns ur roten på arter ur stinkflokesläktet  (läs mer, klicka på ingrediensen). I filmen används också vit chilipulver som är torkad och mald grön spanskpeppar eller jalapeno (klicka på ingrediensen), liksom "papad kharo" som är en variant av bakpulver. Ingetdera lättåtkomligt i Sverige.  

Alternativ

Linsbröd, glutenfritt flatbröd

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd