
Foto: Film: Bhavna´s Kitchen & Living, papadam
Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 89

GBR (GI) / port: 8
Recept: 892 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 12%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 71%
Vatten 0.8 dl 0%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Chilipulver 4.0 tsk 2%
Salt 0.5 tsk 0%
Rapsolja till stekning 2.0 msk 27%
Smaksättningsalternativ:
Vitlök 0%
Kockskolan:
Om indiskt flatbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Bhavna" under bilden ovan.- Blanda de torra ingredienserna (kryddning enligt egen smak). Knåda samman ordentligt med vatten och olja till en deg. I filmen bankas och stretchas degen med olja tillsatt i lite i taget för få den smidig. Om degen inte används genast måste den plastas in för att inte torka ut.
- Kavla: Forma degen till en rulle och dela den i portionsbitar. Kavla ut degen till mycket tunna runda plattor (15 cm breda) på mjölat bakbord.
- Grädda: Stek skivorna i stekpanna på medel värme cirka 15 sekunder på var sida tills genomgräddad men fortfarande mjukt bröd. För krispigt bröd gräddas det färska brödet i mycket het panna eller på spisplattan. Brödet måste därvid vändas hela tiden fram och tillbaka. Färsk deg ger luftbubblor när det steks. Degplattorna kan också friteras i olja 180°C en kort stund.
Kockens kommentar
Papadam (papad, papadum, sanskrit papata = platt maträtt) är indiskt flatbröd bakat på vetemjöl (indisk atta), kikärsmjöl, linsmjöl eller annat. Ofta starkt kryddat. Läs mer > Om indiskt flatbröd.I filmen används kryddan asafoetida som utvinns ur roten på arter ur stinkflokesläktet (läs mer, klicka på ingrediensen). I filmen används också vit chilipulver som är torkad och mald grön spanskpeppar eller jalapeno (klicka på ingrediensen), liksom "papad kharo" som är en variant av bakpulver. Ingetdera lättåtkomligt i Sverige.
Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan