Croissants, pains au chocolate

Foto: Film: Il était une fois la pâtisserie

Croissants, pains au chocolate

Lägg till ingredienser

Antal: 12

Jäst färsk

25.0 

gram

Mjölk

1.3 

dl

Vatten ljummet

1.2 

dl

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.0 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Smör kallt

300.0 

gram

 

Garnering:

 

Äggula

2.0 

styck

 

Tillval:

 

Choklad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Degsporre >

 

 

Om gifflar, croissant >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 404

Kcal / portion: 362

GBR (GI) / port: 13

Recept: 4339 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 90 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Mjölk 1.3 dl 2%

Vatten ljummet 1.2 dl 0%

Vetemjöl 500.0 gram 41%

eller 8.0 dl %

Strösocker 0.5 dl 4%

Salt 1.0 krm 0%

Smör kallt 300.0 gram 50%

 

Garnering:

Äggula 2.0 styck 2%

 

Tillval:

Choklad 200.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Om gifflar, croissant > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "il était..." under bilden ovan. En sats pàte croissant räcker till cirka 12 croissanter eller 8 stycken pain au chocolate.

  1. Deg: Tillred croissantdeg enligt recept > Pâte croissant, croissantdeg. Fryst deg lättinas, degen skall vara kylskåpskall innan beredning. Extra tidsåtgång 4-5 timmar.
  2. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta, halvcentimetern tjock och cirka 36 cm bred. Dela degen med vass kniv mitt av på längden. En degsporre fungerar ännu bättre.
  3. Förvärm ugnen på 26-28°C.
  4. Croissanter: Arbeta med ena deghalvan i taget. Lägg den andra tills vidare i kylskåpet. Skär ut trianglar 10 cm breda i basen (18 cm långa). Man kan tänja lite på degen om de är lite för korta. Använd linjal som stöd för kniven/degsporren. Fukta gärna ytan lätt med en vattenspruta.
  5. Rulla: Gör ett 1-centimeters snitt i mitten på basen. Fatta tag men båda händerna i vardera sidan och rulla ihop degen. Lägg på smord bakplåt.
  6. Jäsning: Koka upp 2 liter vatten och häll det på en plåt med hög kant, eller i en stor skål som skall stå underst i ugnen. Sätt in plåten med croissanterna i 2 timmar. Akta så att inte värmen i ugnen överstiger 29°C.
  7. Förvärm ugnen till 200°C.
  8. Grädda: Ta ut plåten. Pensla bröden med äggula eller mjölk. Sätt in i ugn i 20 minuter tills gyllenbruna med krispig skorpa.

Alternativ Pain au chocolate punkt 4 och 5:

  • Chokladen bör helst vara i stavar ½-cm tjocka. Använd en deghalva på tvären. Fukta gärna ytan lätt med en vattenspruta.
  • Lägg ut en rad chokladstänger ett par centimeter in från kanten. Vik över degkanten. Lägg ut en ny rad choklad och rulla ihop deglängden. Skär i lagom långa portionsbitar (~8 cm). Lägg på smord plåt.
  • Fortsätt som ovan punkt 6.

Kockens kommentar

Pâte croissant är smördeg som innehåller bagerijäst och socker (läs mer > Om smördeg). När tärnat smör kavlas ut är det stor risk att degen spricker. Ett säkrare sätt är att banka och kavla ut smöret till en fyrkantig platta som viks in i degen (se filmen). Lite omständligt och mer proffsigt. Där visas också olika viknings­tekniker.

i vissa recept ingår också ägg).

Alternativ

Croissant, pains au chocolate

Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤

Liknande recept som Croissants, pains au chocolate