Halvhård svensk chokladknäck

Foto: Arla ¤

Halvhård svensk chokladknäck

Lägg till ingredienser

Antal styck: 50

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Sirap ljus

2.0 

dl

Kakaopulver

2.0 

msk

Sötmandel hackad

0.8 

dl

Smör

2.0 

msk

Knäckformar

 

 

Sockertermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 57

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2853 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 17%

Kolhydrater: 58%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.0 dl 25%

Strösocker 2.0 dl 27%

Sirap ljus 2.0 dl 32%

Kakaopulver 2.0 msk 2%

Sötmandel hackad 0.8 dl 8%

Smör 2.0 msk 7%

Knäckformar Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim )

  1. Rosta mandel i torr stekpanna till den fått lite färg. Ställ ut formarna på en smörad ugnsplåt så står de still.
  2. Koka: Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Smeten är klar vid temperatur 122°C. Gör kulprov. Koktid 20-35 minuter.
  3. Tillsätt smör och mandel. Rör om till smöret löst upp i smeten. Låt svalna något.
  4. Häll upp i formar. Använd en kanna eller ett litermått. Värm på om smeten blir för trögflytande.

Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck

 är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ knäck

Svensk standardknäck

Nougatine, fransk hård nötknäck

Classic English Hard Toffee

Halvhård knäckbräck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Halvhård svensk chokladknäck