Brittle, engelsk nötknäck (smörknäck)

Foto: Howcast

Brittle, engelsk nötknäck (smörknäck)

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Jordnötter osaltade

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Sirap ljus

0.8 

dl

el. glukossirap

 

 

Vatten

0.5 

dl

Smör

40.0 

gram

Salt

1.0 

krm

Vaniljextrakt konc.

1.0 

tsk

Bakpulver

2.0 

krm

 

Tillval:

 

Vaniljsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Knäckprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 437

Kcal / portion: 2946

GBR (GI) / port: 88

Recept: 2946 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 19%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 673 gram)

Ingredienser

Visa:

Jordnötter osaltade 3.0 dl 40%

Strösocker 3.0 dl 39%

Sirap ljus 0.8 dl 12%

el. glukossirap 0%

Vatten 0.5 dl 0%

Smör 40.0 gram 10%

Salt 1.0 krm 0%

Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %

Bakpulver 2.0 krm 0%

 

Tillval:

Vaniljsocker 0%

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Knäckprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Howcast" under bilden.

  1. Blanda socker, sirap och lite vatten i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka tills fin gyllenbrun färg.
  3. Ta av från plattan. Rör ner smör och tillsätt salt, bakpulver, jordnötter eller andra nötter enligt egen smak.
  4. Rör om och häll upp på plåt med bakplåtspapper. Låt kallna. Bryt sönder i lagom stora bitar.

Kockens kommentar

Brittle = spröd, lätt brytbar, bräcklig. I filmen används majssirap vilket är ett alternativ till glukossirap. Används sådan sirap kristalliserar sig inte sockret och bränns inte fast på kastrullkanten. Läs mer, klicka på ingrediens glukossirap. Bakpulver tillsätts för att smeten skall resa sig lite grann, bli luftigare. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Nogatine, fransk nötknäck

Knäckbräck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Brittle, engelsk nötknäck (smörknäck)