Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 32

Kcal / portion: 100

GBR (GI) / port: 2
Recept: 100 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Svamp färsk 1.0 liter 81%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 1.0 tsk 19%
Saltlag:
Vatten 5.0 dl Äts ej
Salt 0.5 msk Äts ej
Kockskolan:
Om värmekonservering > Äts ej
Så förvaras svamp > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på Gistad under bilden. Filmen är väl omständlig, men tydligt illustrativ.
- Förbered: Var noga med renlighet, rena händer, redskap, burkar och skärbräda. Burkar skall vara med lock och gummiring - väl rengjorda, helst steriliserade i kokande vatten (läs mer > Om värmekonservering). Rensa svampen noga. Skölj väl och låt rinna av. Koka upp saltlag och låt svalna.
- Förkoka svampen: Lägg den blöta svampen i en kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 tsk socker per liter blöt svamp. Låt koka kort tid i sitt eget spad tills de faller ihop. Torr svamp som champinjoner delas, läggs i burk och täcks med saltlag.
- Fyll svamp och kokspad i konservburkar med lock. Fyll på med saltlag så att det täcker. Fyll upp till 2 cm från kant, det behövs lite luft kvar för att skapa vacuum. Förslut locket ordentligt.
- Koka: Lägg en vikt handduk i botten på en stor kastrull (så hoppar inte burkarna under kokning). Ställ in burkarna, fyll på vatten så att det väl täcker. Koka upp långsamt och låt småkoka i 1½ timme.
- Ta ur burkarna och låt kallna i kallt vatten. Testa därefter om locket sitter fast (läs mer > Om värmekonservering). Svampen kan ätas kall eller stekas som tillbehör, ingå i grytor eller på annat sätt som annan svamp.
- Förvaring: Rätt tillagat har svampen mycket lång hållbarhet, ett år eller mer. Förvara på sval mörk plats i skafferi eller källare. Behöver inte kyla.
Kockens kommentar
Skogsvamp är en av få varor som med fördel kan konserveras när man hittat stora mängder (läs mer > Om värmekonservering). En konserverad svamp som man kan hitta i butik är tryffel. Svamp kan också torkas vilket ger lång hållbarhet, mjölksyras eller bevaras på annat sätt. Läs mer > Så bevaras svamp.Fler recept inom Inlagt grönt, chutney
Liknande recept som Konserverad skogssvamp, trattkantareller
-
Heminlagd ättiksgurka
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressgurka
Tid: 15 min (+ 5 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Inlagd chardonnaygurka med sambal oelek
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemsyltad asiagurka (asiegurka)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiagurka, syltgurka på gammalt vis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad syrlig lök
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad surkål
Tid: 1 tim (+ 450 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerade rödbetor
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan