Konserverad skogssvamp, trattkantareller

Foto: Gistad

Konserverad skogssvamp, trattkantareller

Lägg till ingredienser

Sats à 3 dl: 1

Svamp färsk

1.0 

liter

Salt

1.0 

tsk

Strösocker

1.0 

tsk

 

Saltlag:

 

Vatten

5.0 

dl

Salt

0.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Om värmekonservering >

 

 

Så förvaras svamp >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 32

Kcal / portion: 100

GBR (GI) / port: 2

Recept: 100 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 312 gram)

Ingredienser

Visa:

Svamp färsk 1.0 liter 81%

Salt 1.0 tsk 0%

Strösocker 1.0 tsk 19%

 

Saltlag:

Vatten 5.0 dl Äts ej

Salt 0.5 msk Äts ej

 

Kockskolan:

Om värmekonservering > Äts ej

Så förvaras svamp > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på Gistad under bilden. Filmen är väl omständlig, men tydligt illustrativ.

  1. Förbered: Var noga med renlighet, rena händer, redskap, burkar och skärbräda. Burkar skall vara med lock och gummiring - väl rengjorda, helst steriliserade i kokande vatten (läs mer > Om värmekonservering). Rensa svampen noga. Skölj väl och låt rinna av. Koka upp saltlag och låt svalna.
  2. Förkoka svampen: Lägg den blöta svampen i en kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 tsk socker per liter blöt svamp. Låt koka kort tid i sitt eget spad tills de faller ihop. Torr svamp som champinjoner delas, läggs i burk och täcks med saltlag.
  3. Fyll svamp och kokspad i konservburkar med lock. Fyll på med saltlag så att det täcker. Fyll upp till 2 cm från kant, det behövs lite luft kvar för att skapa vacuum. Förslut locket ordentligt.
  4. Koka: Lägg en vikt handduk i botten på en stor kastrull (så hoppar inte burkarna under kokning). Ställ in burkarna, fyll på vatten så att det väl täcker. Koka upp långsamt och låt småkoka i 1½ timme.
  5. Ta ur burkarna och låt kallna i kallt vatten. Testa därefter om locket sitter fast (läs mer > Om värmekonservering). Svampen kan ätas kall eller stekas som tillbehör, ingå i grytor eller på annat sätt som annan svamp. 
  6. Förvaring: Rätt tillagat har svampen mycket lång hållbarhet, ett år eller mer. Förvara på sval mörk plats i skafferi eller källare. Behöver inte kyla.

Kockens kommentar

Skogsvamp är en av få varor som med fördel kan konserveras när man hittat stora mängder (läs mer > Om värmekonservering). En konserverad svamp som man kan hitta i butik är tryffel. Svamp kan också torkas vilket ger lång hållbarhet, mjölksyras eller bevaras på annat sätt. Läs mer > Så bevaras svamp.

Fler recept inom Inlagt grönt, chutney

Liknande recept som Konserverad skogssvamp, trattkantareller