Klassiska bagels, vitt kokt ringbröd på fördeg

Foto: Just One Bite, Please?

Klassiska bagels, vitt kokt ringbröd på fördeg

Lägg till ingredienser

Antal bagels: 25

Dag 1 fördeg:

 

Vetemjöl Special

375.0 

gram

Vatten kallt

2.5 

dl

Jäst färsk

20.0 

gram

 

Dag 2 huvuddeg:

 

Vetemjöl Special

750.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Honung

0.5 

msk

Smör

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-1.2 

dl

 

Tillval:

 

Ägg

 

 

Hårdost riven

 

 

Flingsalt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bagels >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Så görs glutenprov >

 

 

Så skållar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 182

GBR (GI) / port: 11

Recept: 4558 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 4%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 65 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1 fördeg:

Vetemjöl Special 375.0 gram 29%

Vatten kallt 2.5 dl 0%

Jäst färsk 20.0 gram 0%

 

Dag 2 huvuddeg:

Vetemjöl Special 750.0 gram 58%

Mjölk 2.5 dl 3%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Honung 0.5 msk 1%

Smör 50.0 gram 8%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -1.2 dl -0%

 

Tillval:

Ägg 0%

Hårdost riven 0%

Flingsalt 0%

 

Kockskolan:

Om bagels > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Så görs glutenprov > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Tillagning (1 tim + 12 tim )

Se film, klicka på "Just One Bite" under bilden.

  1. Fördeg: Lös upp jästen i vatten. Tillsätt mjöl. Vispa samman till en lös deg, eller använd assistent på lägsta hastighet i 10 minuter. Lägg degen i inoljad bunke eller låda. Täck med plastfilm eller stäng locket. Ställ i kylen över natt. Alternativt 3 timmar i rumstemperatur, men då tillsatt vatten vara ljummet.
  2. Huvuddeg: Lös upp jäst i kall mjölk. Häll det över fördegen. Tillsätt övriga ingredienser utom salt och smör och knåda degen cirka 5 minuter. Tillsätt smör och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Tillsätt salt och rundriv (knåda) degen ordentligt i cirka 10 minuter tills degen är riktigt elastisk (se > Så görs glutenprov).
  3. Låt degen vila övertäckt i inoljad bunke eller låda i 60 minuter i rumstemperatur.
  4. Forma: Häll ut degen på mjölat bakbord och skär i portionsbitar cirka 80 gram styck (väg gärna för jämnstora bröd). Låt vila 5-10 minuter övertäckta med duk.
  5. Rulla ut varje degklump cirka 25 centimeter lång. Forma till ringar och tryck ihop ändarna. Stoppa in handen i ringen och rulla degkopplingen jämn så att den inte släpper (se filmen). Låt ringarna jäsa under duk cirka 1 timme till närmare dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 225°C
  7. Koka upp sjudande vatten med några matskedar honung i stor kastrull. Lägg försiktigt ner ringar bredvid varandra (koka i omgångar). Låt skålla i 1-2 minuter. Vänd ringarna några gånger. Ta upp och låt rinna av på galler. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Gärna beströdd med majsmjöl (polenta) så att degen inte fastnar i pappret och som inte svartbränns i värmen. 
  8. Garnering: Strö över vallmo- och sesamfrön på de fuktig bröden. Flingsalt eller finriven hårdost är två alternativ. För att få fröna att fästa bättre kan man först pensla bröden med uppvispat ägg.
  9. Grädda brödet till fin brun yta i 12-15 minuter.

Kockens kommentar

Bagels bakades ursprungligen på surdeg, senare när bagerijästen kom på 1800-talet övergick man till fördegs­bakning (= detta recept). Vanligast är dock numera att baka bagels som ett vanligt vitt bröd utan fördeg, vilket är betydligt lättare (se recept > Bagels, vitt ringbröd). Oavsett metod skållas brödringarna innan det bakas i het ugn (läs mer > Så skållar man). PS: 1 dl mjöl = 60 gram.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i fördegs­­bakad bagel är högre än i vanligt bagel, cirka 35%. Cirka 5 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Bagels, vitt ringbröd

Hembakade gifflar

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Klassiska bagels, vitt kokt ringbröd på fördeg