Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 245

GBR (GI) / port: 31
Recept: 2941 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 13.0 dl 93%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Sirap ljus 1.0 msk 2%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%
Garnering:
Vallmofrön 1.0 msk 2%
Sesamfrön 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Om bagels > Äts ej
Så skållar man > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om jästdegsbröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim + 1 tim 20 min )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Blanda mjöl med salt. Tillsätt ljummet vatten, sirap, och nästan allt mjöl. Arbeta degen 5-10 minuter, gärna i maskin, till smidigt och ganska fast. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Forma: Ta upp degen på mjölat arbetsbänk och dela den i portionsbitar. Rulla ut varje del till cirka 30 centimeters längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om vartannat. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Koka upp ett par liter vatten med ett par matskedar socker i en vid kastrull. Lägg i några kransar bredvid varandra (koka i omgångar) och låt sjuda cirka 3 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
- Grädda: Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
- Låt svalna på galler. Servera med färskost, oliver och sallad.
Kockens kommentar
Bagels är ursprungligen ett bröd från judiska församlingar i Polen, som bakades med surdeg eller fördeg (se recept via länk nedan > Klassiska bagels). Det speciella är att brödringarna skållades innan de bakades. Läs mer > Om bagels.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakad bagels varierar med 25-35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Bagels, vitt ringbröd utan fördeg
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan