Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 241

Kcal / portion: 999

GBR (GI) / port: 99
Recept: 1998 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Surdeg råg 150.0 gram 11%
Vatten 5.0 dl 0%
Vetemjöl Special 500.0 gram 88%
eller 8.3 dl %
Havssalt 1.5 tsk 0%
Vatten 0.5 dl 0%
Matolja 0%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
Tillval:
Vetemjöl Special 100.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsgrund > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kronjäst
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Lös upp matbrödsjäst i det första vattnet (~20°C).
- Slå över mjöl och tillsätt surdegsjäst.
- Bearbeta i degblandare på låg växel i 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare i 4 minuter. Degen ska vara mycket lös och samtidigt elastisk (seg). Alternativt knåda ordentligt för hand, vilket är arbetsamt och tar lång tid.
- Tillsätt det sista vattnet och kör/knåda så att den blir elastisk igen.
- Vila: Låt degen vila i bunke i 1½ timme. Täck ytan med lite matolja.
- Bearbeta: Häll ut på mjölat bakbord. Stöt/tryck med händerna samman degen några gånger åt vart håll. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Vila: Lägg skarven nedåt i oljad bunke. Låt vila ytterligare 1 timme.
- Forma: Upprepa stötningen och dela degen i 2 delar. Kavla eller tryck ut dem till en rektanglar. Vik sedan in hörnen till mitten liknade ett kuvert. Mjöla lätt.
- Vila: Ställ bröden att jäsa på mjölad duk, i cirka 1 timme, tills de jäst upp ordentligt.
- Sätt ugnen på 250⁰C.
- Grädda brödet på sten eller plåt. Spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta i början av baktiden, eller häll lite vatten på underplåt. Sänk ugnen till 220⁰C. Lufta bröden, lätta på luckan, någon gång under baktiden.
- Brödet är klart efter 25-30 minuter, när det fått fin färg och fast inkråm. Kärntemperatur 98°C
Kockens kommentar
Degen skall vara mycket lös och måste knådas ordentligt. Desto mer knådning, desto fastare deg. Om man inte vill knåda degen så länge så kan mängden mjöl ökas enligt tillval. Brödet blir då mindre luftigt, mer likt vanligt ljust matbröd. För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.Biga (it. = fördeg) kan vara surdegsgrund eller en fördeg med jäst som jäses i 6-18 timmar. Det blir ett segt, gott bröd. I detta recept bakat med Kronjästs surdegsjäst. Milanesisk biga består av mjöl, vatten och äppelmust. Traditionellt en styv deg, vilket anses ge en lätt nötig smak. Biga ingår i många populära italienska bröd till exempel ciabatta. Läs mer > Om fördeg, raskdeg. Receptet hämtat från Kronjäst.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 2 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Bigabröd, vitt surdegsbröd med färdig surdegsgrund
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst