Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 1056

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4224 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 31%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ankbröst med skinn 3.0 styck 84%
Brysselkål färsk 200.0 gram 2%
Mango mogen 1.0 styck 4%
Rödlök 0.5 styck 1%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Olivolja 3.0 msk 8%
Jungfrusallat (blandsallat) 100.0 gram 1%
Balsamvinäger röd } 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Så lagas anka > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 100°C. Ansa brysselkål.
- Anka: Skär rutmönster på ankbröstens fettsida. Salta och peppra runt om.
- Hetta upp en stekpanna på högsta värme och stek fettsidan i 3-5 minuter tills den fått knaprig yta.
- Lägg över i en ugnssäker form med fettsidan uppåt och stick in en stektermoter. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter till innertemperatur 60-65°C. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
- Tillbehör: Koka brysselkål i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt rinna av.
- Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja citronjuice och salt.
- Servera: Lägg sallad på ett fat. Lägg på kålblandningen. Lägg på skivad anka. Häll lite balsamsirap på ankköttet.
Kockens kommentar
Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.
Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.
Passar till
Fler recept inom Grillad fågel
Liknande recept som Ankbröst med mango och brysselkålssallad
-
Chiligrillat kycklingfilé inlindad i bacon
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingburgare med bacon och bluecheesedressing
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Chicken Apricot, färdig aprikoskyckling med hemlagad majonnäs
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Grillad kycklingsallad med västerbottenflarn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Chili- och ingefärsglaserade kycklingspett med fänkål och bakpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Beer Can Chicken, ölkyckling på burk
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Poulet grillé ā la Diable (pollo diablo), klassisk fransk grillad djävulskyckling
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Ankbröst med mango och brysselkålssallad
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillade kycklinglårfiléer
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingfilé med yoghurt och melonsallad
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan