Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål

Foto: Arla ¤

Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Rågsikt

3.0 

dl

Vetemjöl

10.0 

dl

Bakpulver

1.5 

tsk

Smör

75.0 

gram

Mjölk

7.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Fänkålsfrön krossade

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Vattenreduktion

-3.0 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om spisbröd >

 

 

Om tunnbröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

Så bakas ojäst bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 984

GBR (GI) / port: 52

Recept: 3936 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 305 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågsikt 3.0 dl 16%

Vetemjöl 10.0 dl 54%

Bakpulver 1.5 tsk 0%

Smör 75.0 gram 14%

Mjölk 7.0 dl 11%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Strösocker 0.5 dl 5%

Fänkålsfrön krossade 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Vattenreduktion -3.0 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

 

Kockskolan:

Om spisbröd > Äts ej

Om tunnbröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Så bakas ojäst bröd > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen.
  3. Tillsätt socker, fänkål och salt.
  4. Blanda rågsikt och vetemjöl med bakpulver. Blanda ner mjölblandningen och arbeta till en smidig deg.
  5. Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
  6. Dela degen i portionsbitar. Kavla ut till runda kakor.
  7. Grädda kakorna i varm stekpanna, cirka 2 minuter på var sida.
  8. Servera dem gärna nygräddade med smör.

Kockens kommentar

Spisbröd är en gammal beteckning för ojäst "flatbröd" (tunnbröd) som förr lagades direkt på spisen, eller i stekpanna över öppen eld. Karaktäristiskt är att brödet är platt. Läs mer > Om spisbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdigt mjukt flatbröd brukar bli 25-30% och i hårt 5-15%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (se nedan). Läs mer > Om vattenförändringar.

Jämför

Tunnbröd

Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd

Liknande recept som Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål