Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 27%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Skinka rimmad 3.0 kilo 100%
Kockskolan:
Så lagas skinka > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Köp inplastad skinka. Till julskinka används rimmad skinka. Tillaga till kärntemperatur 68°C för saftigaste kött, 70-72°C för smakrikare kött.
- Koka: Lägg den inplastade skinkan i kastrull. Täckt med vatten, lägg på lock. Reglera temperaturen i vattnet till 68-72°C, vilket är svårt om man inte har en anordning för detta. Alternativt tillagar man i ugn (se kommentar). Kokar man på högre värme så funkar det också, men det går fortare och blir inte lika saftigt.
- Köttet är klart efter cirka 12 timmar.
- Skinkspad: I paketet samlas ganska mycket skinkspad, vilket kan användas till "dopp i grytan". Späd med vatten till lagom stark smak. Kokar man skinkan utan plasthölje måste man koka ner kokspadet ordentligt för att få tillräcklig smak på det.
- Griljering (julskinka): Till jul brukar man senapspanera och griljera skinkan. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Matgeek. Tillaga "sous vide" i ugn: Sätt ugnen på 68-72°C, men inte högre för det kan få plasten att smälta. Lägg in skinkan i ugnen och tillaga till önskad temperatur.Sous vide (fr. i tomrum): Detta är en förenklad, eller om man så vill en fuskvariant av sous vide-kokning, vilket innebär att koka vara vakuuminpackad i plastpåse på svag värme (55-60°C) som sjudes i flera timmar. Läs mer > Om sousvide.
Alternativ
Fler recept inom Skinkstek, julskinka
Liknande recept som Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
-
Hemrimmad skinka
Tid: 20 min (+ 360 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Ugnslagad skinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstek skinka på danskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt färsk eller rimmad skinka
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jambon de Persil - skinkaladåb
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan