För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Spezialitätenland Bayern

Äggstanning, fin äggstanning, äggroyal (fr. Royale)

Lägg till ingredienser

Satser: 1

Ägg

4.0 

styck

Mjölk

4.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Smör till form

0.5 

msk

 

Tillval:

 

Strösocker

 

 

Vaniljsocker

 

 

Vetemjöl

 

 

 

Royale:

 

Ägg

4.0 

styck

Mjölk

1.0 

dl

Vispgrädde

1.0 

dl

Smör till form

0.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

Om pudding >

 

 

Så klaras buljong >

 

 

Om Royale >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 637

GBR (GI) / port: 2

Recept: 637 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 621 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 45%

Mjölk 4.0 dl 38%

Salt 0.5 tsk 0%

Smör till form 0.5 msk 8%

 

Tillval:

Strösocker Äts ej

Vaniljsocker Äts ej

Vetemjöl 0%

 

Royale:

Ägg 4.0 styck Äts ej

Mjölk 1.0 dl 9%

Vispgrädde 1.0 dl Äts ej

Smör till form 0.5 msk Äts ej

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Om pudding > Äts ej

Så klaras buljong > Äts ej

Om Royale > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Äggstanning skall vara fast, samtidigt porös och lite krämig, jämt stelnad och utan blåsor. En äggroyal har innehåller även grädde och ungefär dubbel mängd ägg per deciliter mjölk/grädde vilket ger en fastare, lite gummiartad konsistens. Ett eller två ägg kan bytas ut mot äggulor. De båda varianterna tillagas på samma sätt.

  1. Vattenbad: Ställ in plåt med hög kant i ugnen. Ställ dit formen/formarna och fyll på med vatten som bör nå upp till samma höjd som äggsmeten i formen. Ta ut formarna. Sätt ugnen på 125-175°C. Mindre mängd stanning kan vattenkokas i panna med hög kant på spisen. 
  2. Koka upp mjölk/grädde och låt svalna till finger­varmt (minskar blåsighet). För varmt (>50°C) gör att äggmassan stelnar vid blandning.
  3. Smöra en rektangulär ugnsfast form, eller dito små portionsformar om stanningen serveras som tillbehör till mat.
  4. Äggsmet: Vispa lätt samman äggvita med gulor i en bunke. För kraftig vispning gör stanningen "blåsig". Tillsätt mjölken/grädden. Salta lätt och smaksätt med lite socker eller andra kryddor om så önskas.
  5. Grädda: Häll smeten i formen/formarna och täck över med lock eller aluminiumfolie.
  6. Sätt in i ugnen tills smeten stannat sig, det tar cirka 30 minuter. Låt den inte stå för länge, efter 80ºC börjar proteinet släppa vätska, stanningen blir vattnig.
  7. Ta ut och låt kallna.

Användning: Stanningen används som tillbehör till mat, på smörgås eller som garnityr av mat till exempel sushi. Klassisk är Consommé Royale som är en klar buljong med tärnad äggroyal. Se dito recept, läs mer > Klar buljong.

Kockens kommentar

Det finns tre slags äggstanning:

  • Enkel = 2 ägg, 3-4 dl mjölk, 1 msk mjöl.
  • Fin = 4 ägg 4 dl mjölk.
  • Äggroyal = 4 ägg, 2 dl mjölk/grädde.

Begreppen blandas ibland ihop, även med äggröra (se dito). Sägs bara "ägg­stanning" brukar fin stanning avses. Enkel stanning behöver lite mjöl för att binda smeten. Den kan användas till puddingar med fisk, kött och grönsaker (läs mer > Om pudding). Rätten äggstanning är mer eller mindre utdöd i Sverige, ändå har de flesta ätit den i form av pålägg på sushi. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så kokas ägg.

Receptet uppdaterat 2020

Alternativ

Japansk äggstanning

Consommé Royale

Äggröra, scrambled eggs, oeuf brouillé

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Omeletter helt enkelt

Liknande recept som Äggstanning, fin äggstanning, äggroyal (fr. Royale)