För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svensk omelett naturell

Lägg till ingredienser

Antal omeletter: 1

Ägg

3.0 

styck

Vatten

3.0 

msk

el. mjölk

 

 

Matfett till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 265

GBR (GI) / port: 0

Recept: 265 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 12%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 173 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 82%

Vatten 3.0 msk 0%

el. mjölk 0%

Matfett till stekning 1.0 msk 37%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Vispa samman ägg vatten och salt med en gaffel i en bunke. Dra ett par varv med pepparkvarn. Finhacka persilja.
  2. Tillaga: Hetta upp fett i väl rengjord stekpanna på medelvärme tills det börjar fräsa. Se till att fettet når hela botten och kanterna. Sänk värmen något.
  3. Stek: Hetta upp matfettet i en stekpanna på medelvärme tills det fräser. Häll i omelettsmeten, sänk värmen något. Rör försiktigt om med gaffel eller sked så att lös smet får kontakt med värmen. Arbeta utifrån kanten och inåt. Sluta med detta när smeten börjat stelna mer sammanhängande. Omeletten är klar när den släppt kanten, ytan är krämig och undersidan är gul eller lätt gyllenbrun.
  4. Servera: Låt omeletten glida över på tallrik från pannan och vik den dubbel med pannan när halva glidit ur. Garnera med hackad persilja.
  5. Fyllning tillagas i förväg och läggs på halva omeletten innan den hälls upp på tallrik. Se receptgrupp > Fyllda omeletter.

Kockens kommentar

En omelett skall vara rund med jämn yta med krämig ovansida. Undersidan kan vara helt gul eller lätt gyllenbrun, det är en smaksak. Omeletter serveras mer eller mindre fast beroende på personlig smak. En svensk omelett lagas med vatten eller mjölk, vilket gör omeletten mer porös. En fransk enbart med ägg. Steks omeletten på låg värme (<125°C) behöver man inte röra om i smeten. Läs mer om omeletter > Så steks ägg. Där finns också filmer.

Alternativ

Fransk omelett

Omelett stekt på låg värme

Äggröra

Äggviteomelett

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Omeletter helt enkelt

Liknande recept som Svensk omelett naturell