Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 637

GBR (GI) / port: 2
Recept: 637 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 39%
Mjölk 4.0 dl 38%
Salt 0.5 tsk 0%
Smör till form 0.5 msk 8%
Tillval:
Strösocker Äts ej
Vaniljsocker Äts ej
Vetemjöl 0%
Royale:
Ägg 4.0 styck Äts ej
Mjölk 1.0 dl 9%
Vispgrädde 1.0 dl Äts ej
Smör till form 0.5 msk Äts ej
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Om pudding > Äts ej
Så klaras buljong > Äts ej
Om Royale > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Äggstanning skall vara fast, samtidigt porös och lite krämig, jämt stelnad och utan blåsor. En äggroyal har innehåller även grädde och ungefär dubbel mängd ägg per deciliter mjölk/grädde vilket ger en fastare, lite gummiartad konsistens. Ett eller två ägg kan bytas ut mot äggulor. De båda varianterna tillagas på samma sätt.
- Vattenbad: Ställ in plåt med hög kant i ugnen. Ställ dit formen/formarna och fyll på med vatten som bör nå upp till samma höjd som äggsmeten i formen. Ta ut formarna. Sätt ugnen på 125-175°C. Mindre mängd stanning kan vattenkokas i panna med hög kant på spisen.
- Koka upp mjölk/grädde och låt svalna till fingervarmt (minskar blåsighet). För varmt (>50°C) gör att äggmassan stelnar vid blandning.
- Smöra en rektangulär ugnsfast form, eller dito små portionsformar om stanningen serveras som tillbehör till mat.
- Äggsmet: Vispa lätt samman äggvita med gulor i en bunke. För kraftig vispning gör stanningen "blåsig". Tillsätt mjölken/grädden. Salta lätt och smaksätt med lite socker eller andra kryddor om så önskas.
- Grädda: Häll smeten i formen/formarna och täck över med lock eller aluminiumfolie.
- Sätt in i ugnen tills smeten stannat sig, det tar cirka 30 minuter. Låt den inte stå för länge, efter 80ºC börjar proteinet släppa vätska, stanningen blir vattnig.
- Ta ut och låt kallna.
Användning: Stanningen används som tillbehör till mat, på smörgås eller som garnityr av mat till exempel sushi. Klassisk är Consommé Royale som är en klar buljong med tärnad äggroyal. Se dito recept, läs mer > Klar buljong.
Kockens kommentar
Det finns tre slags äggstanning:
- Enkel = 2 ägg, 3-4 dl mjölk, 1 msk mjöl.
- Fin = 4 ägg 4 dl mjölk.
- Äggroyal = 4 ägg, 2 dl mjölk/grädde.
Begreppen blandas ibland ihop, även med äggröra (se dito). Sägs bara "äggstanning" brukar fin stanning avses. Enkel stanning behöver lite mjöl för att binda smeten. Den kan användas till puddingar med fisk, kött och grönsaker (läs mer > Om pudding). Rätten äggstanning är mer eller mindre utdöd i Sverige, ändå har de flesta ätit den i form av pålägg på sushi. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så kokas ägg.
Receptet uppdaterat 2020
Alternativ
Fler recept inom Omeletter helt enkelt
Liknande recept som Äggstanning, fin äggstanning, äggroyal (fr. Royale)
-
Svensk omelett naturell
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fransk omelett naturell
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Omelett stekt på låg värme
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äggviteomelett, kolesterolfri
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Omelettsufflé
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äggstanning, fin äggstanning, äggroyal (fr. Royale)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Usuyaki tamago, japansk omelett
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dashi-maki tamago - rullad japansk omelett
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan