Karelska piroger, finska rågpiroger

Foto: Sunnuntai

Karelska piroger, finska rågpiroger

Lägg till ingredienser

Portioner ā 3 st: 4

Pajdeg:

 

Rågmjöl fullkorn

5.0 

dl

Vetemjöl

0.5 

dl

Vatten kallt

2.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Smör smält till pensling

2.0 

msk

 

Fyllning:

 

Rundkornigt grötris

2.0 

dl

Vatten

3.5 

dl

Standardmjölk (röd)

6.0 

dl

Smör

1.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Ägg

4.0 

styck

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om piroger >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3205 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 9%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 443 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Rågmjöl fullkorn 5.0 dl 28%

Vetemjöl 0.5 dl 3%

Vatten kallt 2.0 dl 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Smör smält till pensling 2.0 msk 6%

 

Fyllning:

Rundkornigt grötris 2.0 dl 18%

Vatten 3.5 dl 0%

Standardmjölk (röd) 6.0 dl 11%

Smör 1.0 msk 3%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Ägg 4.0 styck 8%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 23%

 

Kockskolan:

Om piroger > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film > klicka på Sunnuntai under bilden.

  1. Fyllning: Koka ris, vatten, smör och salt cirka 10 minuter. Späd med mjölk. Koka upp gröten på nytt och låt svälla under lock på svag värme i cirka 40 minuter. Gröten skall vara "torr", inte blöt. Låt kallna. Koka gärna gröten kvällen innan.
  2. Tillbehör: Hårdkoka ägg. Hacka ägg och blanda med rumsvarma smör.
  3. Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
  4. Deg: Arbeta samman vatten, salt och mjöl till en jämn deg. Forma degen till en 5 cm tjock rulle. Skär i 2 centimeters bitar och forma till bollar. Kavla ut tunt (~3 mm) till rundlar 13-14 breda. Lägg dem på varandra med mjöl emellan och låt vila en halvtimme eller mer.
  5. Pirog: Borsta bort överflödigt mjöl från var rundel och bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Vik kanterna in mot mitten och vecka dem så att de får sin karaktäristiska ovala båtform. De skall vara öppna i mitten.
  6. Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bak­plåts­papper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275°C, eller 20 minuter i 225°C.
  7. Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.
  8. Servera pirogerna varme med äggsmör i mitten.

Kockens kommentar

Förhållandet rågmjöl-vetemjöl kan varieras, men rågmjöl skall vara minst 50% för att kallas karelska piroger. Rågmjöl ger stummare, hårdare piroger. Läs mer om piroger, klicka på > Så lagas piroger.

Alternativ

Pirog med jäsdeg

Piroger med pajdeg

Polska piroger

Fler recept inom Piroger

Liknande recept som Karelska piroger, finska rågpiroger