Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 21
Recept: 672 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatis 1.0 kilo 100%
Frityrolja till fritering Äts ej
Salt 0%
Kockskolan:
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Mandolin > Äts ej
Japansk rotsaksstrimlare> Äts ej
Rivjärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte svartnar.
- Skär bort kanten på två sidor så att den blir cirka 7 cm lång och 4 cm bred. Självklart kan man strimla hela potatisen, men det blir inte lika vackert resultat. Lägg i kallt vatten.
- Finstrimla potatis till tändstickstjocka stavar (2x2 mm) i en mandolin eller i en japansk rotsaksstrimlare (se kommentar nedan). Ta en potatis i taget och lägg stavarna i kallt vatten för att inte mörkna.
- Rör om försiktigt i potatisvattnet för att bli av med stärkelse. Byt vattnet några gånger.
- Ta upp potatisen och låt rinna av ordentligt, samt torka av försiktigt med hushållspapper eller handduk. Låt vila en stund för att ånga av.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i lagom mängd och låt fritera till gyllengul färg i cirka 4 minuter. Rör om försiktigt med trägaffel så att de lossnar från varandra.
- Lägg över på hushållspapper för fettavrinning, salta och servera medans den fortfarande är varm (kallnar fort).
Kockens kommentar
Bäst är att använda stärkelsefattig potatis till exempel sorten Fontane. Stärkelsen gör att strimlorna lättare klibbar samman med varandra och lättare faller sönder. För att strimla potatis kan man använda en mandolin eller en japansk rotsaksstrimlare som ger skruvade strimlor. Läs mer > Klicka på ingrediensen. I brist på sådan kan man finstrimla med kniv eller grovriva på ett rivjärn. Höpotatis är krispigare än annan friterad potatis och passar som tillbehör till, eller garnering av stekt kött. Kan också användas till plockmat eller som drinktilltugg.Passar till
Fler recept inom Friterad potatis
Liknande recept som Pommes pailles - höpotatis
-
Krispiga pommes frites
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stora pommes som kokts och friterats
Tid: 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes pailles - höpotatis
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatischips
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de terre soufflées, potatiskuddar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad korgpotatis, potatiskorgar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes de terre Dauphine, friterad fin potatismos
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatiskroketter i stället för stekt potatis
Tid: 30 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan