Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 43

Kcal / portion: 150

GBR (GI) / port: 0
Recept: 451 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 2%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kräftskal 500.0 gram Äts ej
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Vitlök 1.0 klyfta Äts ej
Morot 1.0 st liten Äts ej
Rotselleri 100.0 gram Äts ej
Tomatpuré konserv 2.0 msk 3%
Dillfrön 2.0 tsk 4%
Vitt vin 3.0 dl 46%
Vatten 7.0 dl 0%
Smör och/el. matolja 30.0 gram 48%
Redningsmjöl 0%
Smakalternativ:
Vitpeppar hel Äts ej
Lagerblad Äts ej
Schalottenlök Äts ej
Palsternacka Äts ej
Fänkål Äts ej
Anis hel Äts ej
Timjan Äts ej
Chilipulver Äts ej
Sambal oelekpasta } Äts ej
Konjak/brandy Äts ej
Folköl (3.5%) Äts ej
Kockskolan:
Ger mängd buljong ca 0.4 liter Äts ej
Om skaldjursbuljong > 0.4 gram Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
Silduk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Använd gärna rester efter en måltid. Det går lika bra med kokta sötvattens- som havskräftor. Även blandat. Behåll kräftburkarna, dom behövs vid tillredning.
- Rensa: Ta bort magsäcken med gallan. Köttet äts för sig till exempel i en soppa. Bryt sönder skalen i mindre bitar eller krossa dem i en mortel. Det ger mer smak.
- Svetta: Hetta upp smör i en stekkastrull och stek skalen i cirka 5 minuter utan att bränna. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 15-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
- Skär lök och rotsaker i små bitar. Tillsätt detta i kastrullen och låt fräsa med utan att bränna, tills de mjuknat något.
- Sjud: Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor. Fyll på med vatten så att det precis täcker skalen. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i en timme.
- Sila buljongen. För finare buljong även genom silduk. Smaka av, men var försiktig med salt.
- Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Smaka av. Var dock försiktig med salt.
- Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
- Använd buljongen till fisk- och skaldjurssoppor, i såser, eller till att pochera fiskfilé. Se t.ex. recept > Hummersoppa.
Kockens kommentar
Andelen skal och rester på en kräfta är 50-60%. Resten är kött och rom. Läs mer, klicka på ingrediens > Kräftskal. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré bör alltid ingå. I brist på tomatpuré kan man använda två finhackade tomater per 500 gram skal. Alkohol av olika slag kan användas, men bäst är att använda dessa i samband med tillagning av den rätt som buljong/fond används till.En buljong kokas ner till fond för att koncentrera smaken. Kokas den ner ytterligare till gräddliknande konsistens får man en koncentrerad fond. En fond eller koncentrat är lättare att använda vid matlagning. Om en buljong har för svag smak är det svårt att rätta till detta i en maträtt, men är den för stark kan den alltid spädas med vatten.
Fler recept inom Buljonger, fonder
Liknande recept som Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond
-
Hemlagad oxbuljong, oxfond (viltbuljong, viltfond, mörk buljong, enkel buljong)
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk viltsky (buljong)
Tid: 5 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond (ljus köttbuljong)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad ljus hönsbuljong, hönsfond (kycklingbuljong, kycklingfond)
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad fiskbuljong, fiskfond , fumet de poisson
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad kräftbuljong, kräftfond, kräftsoppa av sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad räkbuljong, räkfond
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan