Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond

Foto: Tobias, MatiFokus ¤

Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond

Lägg till ingredienser

Mängd fond dl: 3

Kräftskal

500.0 

gram

Gul lök

1.0 

st liten

Vitlök

1.0 

klyfta

Morot

1.0 

st liten

Rotselleri

100.0 

gram

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Dillfrön

2.0 

tsk

Vitt vin

3.0 

dl

Vatten

7.0 

dl

Smör och/el. matolja

30.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Redningsmjöl

 

 

 

Smakalternativ:

 

Vitpeppar hel

 

 

Lagerblad

 

 

Schalottenlök

 

 

Palsternacka

 

 

Fänkål

 

 

Anis hel

 

 

Timjan

 

 

Chilipulver

 

 

Sambal oelekpasta }

 

 

Konjak/brandy

 

 

Folköl (3.5%)

 

 

 

Kockskolan:

 

Ger mängd buljong ca

0.4 

liter

Om skaldjursbuljong >

0.4 

gram

Om buljong och fond >

 

 

Silduk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 43

Kcal / portion: 150

GBR (GI) / port: 0

Recept: 451 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 2%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 353 gram)

Ingredienser

Visa:

Kräftskal 500.0 gram Äts ej

Gul lök 1.0 st liten Äts ej

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Morot 1.0 st liten Äts ej

Rotselleri 100.0 gram Äts ej

Tomatpuré konserv 2.0 msk 3%

Dillfrön 2.0 tsk 4%

Vitt vin 3.0 dl 46%

Vatten 7.0 dl 0%

Smör och/el. matolja 30.0 gram 48%

Salt och peppar 0%

Redningsmjöl 0%

 

Smakalternativ:

Vitpeppar hel Äts ej

Lagerblad Äts ej

Schalottenlök Äts ej

Palsternacka Äts ej

Fänkål Äts ej

Anis hel Äts ej

Timjan Äts ej

Chilipulver Äts ej

Sambal oelekpasta } Äts ej

Konjak/brandy Äts ej

Folköl (3.5%) Äts ej

 

Kockskolan:

Ger mängd buljong ca 0.4 liter Äts ej

Om skaldjursbuljong > 0.4 gram Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Silduk > Äts ej

Tillagning

Använd gärna rester efter en måltid. Det går lika bra med kokta sötvattens- som havs­kräftor. Även blandat. Behåll kräftburkarna, dom behövs vid tillredning.

  1. Rensa: Ta bort magsäcken med gallan. Köttet äts för sig till exempel  i en soppa. Bryt sönder skalen i mindre bitar eller krossa dem i en mortel. Det ger mer smak.
  2. Svetta: Hetta upp smör i en stekkastrull och stek skalen i cirka 5 minuter utan att bränna. Detta för att få ut mer smak. Rör ofta om. Alternativt rosta skalen i ugn på 200°C i 15-30 minuter, vilket ger en mindre fettrik buljong.
  3. Skär lök och rotsaker i små bitar. Tillsätt detta i kastrullen och låt fräsa med utan att bränna, tills de mjuknat något.
  4. Sjud: Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor. Fyll på med vatten så att det precis täcker skalen. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Ta av från värmen och låt stå i en timme.
  5. Sila buljongen. För finare buljong även genom silduk. Smaka av, men var försiktig med salt.
  6. Koncentrera = fond: Den "buljong" som brukar användas i grytor och såser är en nedkokad buljong (fond). Låt buljongen koka tills en tredjedel eller hälften kokat bort. Smaka av. Var dock försiktig med salt.
  7. Förvara buljongen i kylskåp några dagar, eller frys den för framtida behov.
  8. Använd buljongen till fisk- och skaldjurssoppor, i såser, eller till att pochera fiskfilé. Se t.ex. recept > Hummersoppa.

Kockens kommentar

Andelen skal och rester på en kräfta är 50-60%. Resten är kött och rom. Läs mer, klicka på ingrediens > Kräftskal. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré bör alltid ingå. I brist på tomatpuré kan man använda två finhackade tomater per 500 gram skal. Alkohol av olika slag kan användas, men bäst är att använda dessa i samband med tillagning av den rätt som buljong/fond används till.

En buljong kokas ner till fond för att koncentrera smaken. Kokas den ner ytterligare till gräddliknande konsistens får man en koncentrerad fond. En fond eller koncentrat är lättare att använda vid matlagning. Om en buljong har för svag smak är det svårt att rätta till detta i en maträtt, men är den för stark kan den alltid spädas med vatten.

Fler recept inom Buljonger, fonder

Liknande recept som Hemlagad havskräftbuljong, kräftfond