Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis

Foto: Laurent Nadiras, Hôtellerie Restauration, Sauce vin blanc à glacer

Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis (som formas)

800.0 

gram

Smör+olja till stekning

 

 

Fettupptag vid stekning

20.0 

gram

Smör rumsvarmt

1.0 

msk

Örtkryddor finhackad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så torneras mat >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

Om potatis >

 

 

Om råstekning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 11

Recept: 622 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 7%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 93 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis (som formas) 800.0 gram 61%

Smör+olja till stekning Äts ej

Fettupptag vid stekning 20.0 gram 23%

Smör rumsvarmt 1.0 msk 15%

Örtkryddor finhackad 2.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så torneras mat > Äts ej

Så råsteks potatis > Äts ej

Om potatis > Äts ej

Om råstekning > Äts ej

Tillagning (30 min + 30 min )

  1. Tornera (forma): Välj jämnstora potatisar av fast sort, 5-6 cm långa. Skala och forma dem till avlånga cylindrar 2,5-3 cm tjocka (läs mer > Så torneras mat). Rensförlust cirka 40% (inberäknat i ingrediensen). Tvätta helst inte och se till att de är torra. 
  2. Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
  3. Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i cirka 15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn efter med sticka.
  4. Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
  5. Servera: Ta av från värmen. Tillsätt lite mjukt smör, salta och peppra. Garnera med finhackad persilja, gräslök, dragon eller dylikt.

Kockens kommentar

Att forma potatis eller annan mat benämns tornera (läs mer > Så tourneras mat).

Näringsberäkning: Stekt formad potatis viktminskar cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 3% av ostekt kokt potatisvikt. Läs mer > Om potatis.

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis