
Foto: Laurent Nadiras, Hôtellerie Restauration, Sauce vin blanc à glacer
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 11
Recept: 622 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 7%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatis (som formas) 800.0 gram 61%
Smör+olja till stekning Äts ej
Fettupptag vid stekning 20.0 gram 23%
Smör rumsvarmt 1.0 msk 15%
Örtkryddor finhackad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Så torneras mat > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Om potatis > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 30 min )
- Tornera (forma): Välj jämnstora potatisar av fast sort, 5-6 cm långa. Skala och forma dem till avlånga cylindrar 2,5-3 cm tjocka (läs mer > Så torneras mat). Rensförlust cirka 40% (inberäknat i ingrediensen). Tvätta helst inte och se till att de är torra.
- Stek: Hetta upp matfett (smör + olja) och lägg i potatisen när smöret slutat fräsa. Reglera värmen så att fettet är hett, men att det inte bränns. Låt steka i 5-10 minuter tills blekt gyllengula runt om.
- Efterstek: Sänk värmen och lägg på lock. Låt eftersteka på svag värme i cirka 15 minuter, tills gyllenbruna och genomstekt. Känn efter med sticka.
- Varmhållning: Lägg locket på glänt och låt stå på mycket svag värme i max 30 minuter. Värm på ordentligt innan servering.
- Servera: Ta av från värmen. Tillsätt lite mjukt smör, salta och peppra. Garnera med finhackad persilja, gräslök, dragon eller dylikt.
Kockens kommentar
Att forma potatis eller annan mat benämns tornera (läs mer > Så tourneras mat).
Näringsberäkning: Stekt formad potatis viktminskar cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 3% av ostekt kokt potatisvikt. Läs mer > Om potatis.
Fler recept inom Pannstekt potatis
Liknande recept som Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
-
Stekt kokt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klyftig citronpotatis i panna
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Råstekt hel primörpotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt hel konservpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pommes de Terre Château - råstekt formad potatis
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Råstekt fintärnad potatis i panna
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finstrimlad råstekt potatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rösti på kokt potatis
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade potatisbullar, potatiskaka
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan