Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 316

Kcal / portion: 281

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5624 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 21%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 8.0 styck 9%
Mineralvatten 4.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 40.0 gram 1%
Vetemjöl 8.5 dl 32%
Salt 1.0 krm 0%
Smör normalsaltat 220.0 gram 28%
Tillbehör:
Grädde 3.0 dl 19%
Mashmallows 8.0 styck 2%
Maränger 8.0 styck 3%
Hasselnötter hackade 1.0 dl 6%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 30 min )
- Smet: Dela ägg i vitor och gulor.
- Värm mineralvatten tills ljummet (fingervarmt). Lös jäst däri.
- Blanda ihop äggulor, jästvatten, mjöl och salt.
- Vispa äggvitorna till mjuka toppar. Vänd ner i smeten. Smeten skall vara trögflytande.
- Låt degen stå och jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Tillbehör: Vispa grädde. Dela marshmallows. Grovkrossa maräng. Vänd ihop. Hacka nötter.
- Smält smör och låt det svalna. Vänd ner i smeten.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
- Rör om smeten. Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera med grädde. Strö över hackade nötter.
Kockens kommentar
Detta är en variant av belgiska brysselvåfflor, se recept via länk nedan > Belgiska brysselvåfflor. Läs mer om våfflor se > Så lagas våfflor.Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Belgiska våfflor med maräng- och mashmallowsgrädde
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan