Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 698

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2793 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Renkött rökt 400.0 gram 18%
Kidneybönor svarta konserv -spad 800.0 gram 31%
Rödlök 1.0 styck 2%
Fikon torkade 10.0 styck 21%
Cashewnötter saltade 1.0 dl 12%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%
Smör och/el. matolja 1.5 msk 5%
Dressing:
Balsamvinäger röd } 4.0 msk 3%
Råsocker 4.0 msk 7%
Vatten 2.0 dl 0%
Kock: Karin Ihre
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Balsamsirap: Koka upp vatten med balsamvinäger och råsocker och rör om tills sockret löst sig.
- Låt koka (reducera) till halva mängden. Ställ åt sidan. När den svalnar tjocknar såsen och får simmig konsistens.
- Skala och grovhacka rödlök. Skölj bönorna så att spadet försvinner. Skär fikon i klyftor. Skiva det rökta renköttet.
- Fräs löken i lite smör i en kastrull på medelvärme några minuter tills den mjuknat, utan att bli bränd. Tillsätt bönorna, fikon och nötter. Värm försiktigt.
- Servera med rökt renkött. Ringla över balsamsirap.
Kockens kommentar
Souvas betyder på samiska "liten rök" och är saltat, lättrökt renkött. Köttet är mjukt och mörkt och kan ätas som det är eller lättstekas i skivor. Frilutsmänniskan tillreder lämpligen balsamsirapen hemma och tar med den ut i naturen i en flaska.
Fler recept inom Vilttips Valpolicella Ripasso
Liknande recept som Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
-
Vinägerstekt vildand med krämig dinkel
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Hjort-/rådjursköttgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rapphöna på svart pastabädd
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan