Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Renkött rökt

400.0 

gram

Kidneybönor svarta konserv -spad

800.0 

gram

Rödlök

1.0 

styck

Fikon torkade

10.0 

styck

Cashewnötter saltade

1.0 

dl

Köttbuljongtärning

1.0 

styck

Smör och/el. matolja

1.5 

msk

 

Dressing:

 

Balsamvinäger röd }

4.0 

msk

Råsocker

4.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 698

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2793 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 516 gram)

Ingredienser

Visa:

Renkött rökt 400.0 gram 18%

Kidneybönor svarta konserv -spad 800.0 gram 31%

Rödlök 1.0 styck 2%

Fikon torkade 10.0 styck 21%

Cashewnötter saltade 1.0 dl 12%

Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%

Smör och/el. matolja 1.5 msk 5%

 

Dressing:

Balsamvinäger röd } 4.0 msk 3%

Råsocker 4.0 msk 7%

Vatten 2.0 dl 0%

Tillagning (20 min )

  1. Balsamsirap: Koka upp vatten med balsamvinäger och råsocker och rör om tills sockret löst sig.

  2. Låt koka (reducera) till halva mängden. Ställ åt sidan. När den svalnar tjocknar såsen och får simmig konsistens.

  3. Skala och grovhacka rödlök. Skölj bönorna så att spadet försvinner. Skär fikon i klyftor. Skiva det rökta renköttet.

  4. Fräs löken i lite smör i en kastrull på medelvärme några minuter tills den mjuknat, utan att bli bränd. Tillsätt bönorna, fikon och nötter. Värm försiktigt.

  5. Servera med rökt renkött. Ringla över balsamsirap.

Kockens kommentar

Souvas betyder på samiska "liten rök" och är saltat, lättrökt renkött. Köttet är mjukt och mörkt och kan ätas som det är eller lättstekas i skivor. Frilutsmänniskan tillreder lämpligen balsamsirapen hemma och tar med den ut i naturen i en flaska.

Fler recept inom Vilttips Valpolicella Ripasso

Liknande recept som Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap