Jordgubbspaj med citron och maräng

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jordgubbspaj med citron och maräng

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Vatten kallt

2.0 

msk

Strösocker

2.0 

krm

 

Fyllning:

 

Citronjuice

0.8 

dl

Strösocker

0.8 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Ägg

2.0 

st stora

Strösocker

0.8 

dl

 

Marängsmet:

 

Strösocker

3.6 

dl

Vatten

0.8 

dl

Äggvita

4.0 

styck

Strösocker

0.2 

dl

 

Jordgubbar

1.0 

liter

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 422

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5061 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 11%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 162 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.0 dl 17%

Smör normalsaltat 125.0 gram 18%

Ägg 1.0 styck 1%

Vatten kallt 2.0 msk 0%

Strösocker 2.0 krm 0%

 

Fyllning:

Citronjuice 0.8 dl 0%

Strösocker 0.8 dl 6%

Smör normalsaltat 100.0 gram 14%

Ägg 2.0 st stora 3%

Strösocker 0.8 dl 6%

 

Marängsmet:

Strösocker 3.6 dl 27%

Vatten 0.8 dl 0%

Äggvita 4.0 styck 1%

Strösocker 0.2 dl 2%

 

Jordgubbar 1.0 liter 4%

Tillagning (40 min )

  1. Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg. Knåda ihop till en fast deg. Smöra en pajform. Tryck ut degen. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 200°C. Nagga botten. Sätt in i ugnen 10-12 minuter.

  3. Smält smör med citronjuice och socker. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner lite av den varma vätskan i äggblandningen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under ständig omrörning. När du ser första bubblan, sila genast över i en bunke. Täck med plastfolie. Ställ kallt.

  4. Koka socker och vatten till 121°C. Vispa äggvita och socker lätt. Häll i den varma sockerlagen i äggvispet sakta i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa tills den kallnat.

  5. Lägg citroncurd i botten på pajskalet. Fördela ut den mjuka marängen. Sprid ut jordgubbar.

Kockens kommentar

Den här marängen heter italiensk maräng och är en kokt maräng. Denna bakar man inte som vanlig maräng utan använder som bas i mousser och att t ex bränna av med en brännare på bakelser och tårtor.

Fler recept inom Efterrätter

Liknande recept som Jordgubbspaj med citron och maräng