Köttfärslimpa med rotsaker och potatis (allt i ett)

Köttfärslimpa med rotsaker och potatis (allt i ett)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Köttfärs (blandfärs)

900.0 

gram

Ströbröd

1.0 

dl

Mjölk

4.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Salt och vitpeppar

 

 

Kryddpeppar mald

 

 

Potatis

1000.0 

gram

Morot stor

4.0 

styck

Gul lök

3.0 

st små

Sojasås

1.0 

msk

Köttbuljongtärning

1.5 

styck

Vatten till kokning

1.0 

dl

Matlagningsgrädde

6.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 529

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4231 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 404 gram)

Ingredienser

Visa:

Köttfärs (blandfärs) 900.0 gram 41%

Ströbröd 1.0 dl 5%

Mjölk 4.0 dl 6%

Ägg 1.0 styck 1%

Salt och vitpeppar 0%

Kryddpeppar mald 0%

Potatis 1000.0 gram 16%

Morot stor 4.0 styck 5%

Gul lök 3.0 st små 2%

Sojasås 1.0 msk 0%

Köttbuljongtärning 1.5 styck 0%

Vatten till kokning 1.0 dl 0%

Matlagningsgrädde 6.0 dl 23%

Kock:

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa upp ägget i mjölken och häll sedan i ströbrödet. Låt det svälla i några minuter innan färsen blandas i.
  3. Krydda med salt, malen kryddpeppar (kan uteslutas) och vitpeppar
  4. Forma en limpa i långpanna och grädda i ugnen ca 15 minuter (pensla gärna med soja när limpan plockas ut).
  5. Skala potatis, morötter och lök under tiden. Dela potatisen och löken i klyftor och morötterna i bitar och lägg dem sedan runt limpan på plåten.
  6. Ställ in plåten i ugnen igen i ca 20 - 25 minuter.
  7. Sås: Blanda buljongtärningen med 1 dl kokande vatten och blanda det med grädden. Häll det sedan över potatisen, löken och morötterna. Sätt in allt i ugnen igen, nu i ca 10 - 20 minuter beroende på grönsakernas storlek.

Kockens kommentar

Gott att blanda i lite senap i färssmeten. Smulad fetaost (var då försiktig med salt, fetaost är salt) och andra kryddor efter smak, t.ex. grillkrydda, pepparmix, chilikrydda, vitlökspulver.

Lite soja och ev. mango chutney i såsen är gott.

Variera grönsakerna, minska ev. på potatisen och tag gärna mer morötter, bitar av palsternacka, broccoli osv.
Går mycket bra att utesluta grädde (ers m. vatten och buljongtärning alt. fond)eller använda magrare grädde, t.ex. Milda Matextra 4% (eller mjölk).

Servera med vinbärsgéle eller lingonsylt, en sallad.

Såsen kan minskas till hälften.

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Köttfärslimpa med rotsaker och potatis (allt i ett)