Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 898

GBR (GI) / port: 19
Recept: 3591 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammytterfilé 800.0 gram 22%
Kantareller färska 150.0 gram 1%
Ättikssprit till lag 1.0 msk 0%
Strösocker till lag 2.0 msk 3%
Vatten till lag 2.0 msk 0%
Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%
Glasyr:
Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%
Honung 2.0 msk 4%
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%
Risotto:
Smör normalsaltat 50.0 gram 10%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Avorioris 4.0 dl 32%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%
Vatten 6.0 dl Äts ej
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Västerbotten hårdost 100.0 gram 11%
Kock: Rent-a-Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv osten grovt. Skala och hacka scharlottenlöken grovt.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål.
- Koka upp ättika, socker och vatten. Häll det över de kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.
- Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.
- Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar cirka 20 minuter).
- Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.
- Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
- Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.
- När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 minuter.
- Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar. Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarinkvist.
Kockens kommentar
Fler recept inom Lammfilémeny
Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé
-
Rot- & fruktssallad (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Passionscheesecake (lite mer avancerad efterrättsalternativ)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan