Rosmarinsdoftande lammfilé

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosmarinsdoftande lammfilé

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammytterfilé

800.0 

gram

 

Kantareller färska

150.0 

gram

Ättikssprit till lag

1.0 

msk

Strösocker till lag

2.0 

msk

Vatten till lag

2.0 

msk

Rosépeppar hel

1.0 

tsk

 

Glasyr:

 

Rosmarin färsk

4.0 

kvistar

Honung

2.0 

msk

Balsamvinäger röd }

2.0 

msk

 

Risotto:

 

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Schalottenlök

2.0 

styck

Avorioris

4.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

Vatten

6.0 

dl

Torrt vitt vin

1.0 

dl

 

Vispgrädde

1.0 

dl

Västerbotten hårdost

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 898

GBR (GI) / port: 19

Recept: 3591 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 553 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammytterfilé 800.0 gram 22%

 

Kantareller färska 150.0 gram 1%

Ättikssprit till lag 1.0 msk 0%

Strösocker till lag 2.0 msk 3%

Vatten till lag 2.0 msk 0%

Rosépeppar hel 1.0 tsk 0%

 

Glasyr:

Rosmarin färsk 4.0 kvistar 0%

Honung 2.0 msk 4%

Balsamvinäger röd } 2.0 msk 1%

 

Risotto:

Smör normalsaltat 50.0 gram 10%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Avorioris 4.0 dl 32%

Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%

Vatten 6.0 dl Äts ej

Torrt vitt vin 1.0 dl 2%

 

Vispgrädde 1.0 dl 10%

Västerbotten hårdost 100.0 gram 11%

Salt och peppar 0%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv osten grovt. Skala och hacka scharlottenlöken grovt.

  2. Sätt ugnen på 150°C.

  3. Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål.

  4. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll det över de kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.

  5. Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.

  6. Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar cirka 20 minuter).

  7. Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.

  8. Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.

  9. Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.

  10. När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 minuter.

  11. Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar. Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarinkvist.

Kockens kommentar

Fler recept inom Lammfilémeny

Liknande recept som Rosmarinsdoftande lammfilé