Lägg till ingredienser

Bitar (10st/kaka): 10

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Vetemjöl

3.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Vatten

1.0 

dl

Kakaopulver

2.0 

msk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Ströbröd till form

 

 

Smör till form

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 217

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2174 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 13%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 62 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 2.0 styck 6%

Strösocker 2.0 dl 35%

Smör normalsaltat 75.0 gram 25%

Vetemjöl 3.0 dl 29%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

Vatten 1.0 dl 0%

Kakaopulver 2.0 msk 2%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Ströbröd till form 0%

Smör till form 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och bröa en kakform.
  2. Smält smör. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
  4. Rör ner smör, vatten och mjölblandning i äggvispet. Rör till jämn smet. Men inte för mycket. Häll smeten i sockerkaksformen.
  5. Grädda i nedre delen av ugn i 35-40 minuter. Prova med sticka, som skall vara torr när kakan är klar.
  6. Ta ut och låt kakan stå och ånga av några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Ta bort formen och låt kakan ånga av igen för att inte bli fuktig. Formen kan sedan läggas över som skydd.

Kockens kommentar

Rör inte för mycket i smeten efter tillsats av bakpulver. Kakan kommer då att bli kompaktare. Det finns tre slags socker­kaksdeg - klassisk (fr. Génoise), vanlig och "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough). Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om sockerkaka.

Alternativ

Vanlig sockerkaka

Genoise, klassisk sockerkaka

Sponge cake

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Mjuk chokladkaka