Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 217

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2174 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 13%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Ägg 2.0 styck 6%
Strösocker 2.0 dl 35%
Smör normalsaltat 75.0 gram 25%
Vetemjöl 3.0 dl 29%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Vatten 1.0 dl 0%
Kakaopulver 2.0 msk 2%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och bröa en kakform.
- Smält smör. Låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
- Rör ner smör, vatten och mjölblandning i äggvispet. Rör till jämn smet. Men inte för mycket. Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda i nedre delen av ugn i 35-40 minuter. Prova med sticka, som skall vara torr när kakan är klar.
- Ta ut och låt kakan stå och ånga av några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Ta bort formen och låt kakan ånga av igen för att inte bli fuktig. Formen kan sedan läggas över som skydd.
Kockens kommentar
Alternativ
Fler recept inom Mjuka sockerkakor
Liknande recept som Mjuk chokladkaka
-
Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise, Pan de Spagna, sockerkaka på varmvispade ägg utan bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sponge Cake, Gateau éponge (tvättsvamspskaka) - elastisk sockerkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silverkaka, sockerkaka på äggvitor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Sandkaka, sockerkaka på potatismjöl i bundtform
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronsockerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk pepparkaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigerkaka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mjuk mandelkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredriks Fika
Rör inte för mycket i smeten efter tillsats av bakpulver. Kakan kommer då att bli kompaktare. Det finns tre slags sockerkaksdeg - klassisk (fr. Génoise), vanlig och "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough). Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om sockerkaka.