Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 429

Kcal / portion: 735

GBR (GI) / port: 4
Recept: 11752 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 30%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Smör rumsvarmt 200.0 gram 12%
Muscovadosocker 3.0 dl 7%
Sirap ljus 1.0 dl 4%
Ägg 4.0 styck 2%
Vetemjöl 5.0 dl 9%
Kakaopulver osötad 1.5 dl 2%
Bakpulver 3.0 tsk 0%
Ingefära mald 2.0 tsk 0%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Vispgrädde 3.0 dl 9%
Mörk choklad 70% 200.0 gram 10%
Springform 22-26 cm > 3.0 styck %
Fyllning:
Vispgrädde 6.0 dl 18%
Mörk choklad 70% 500.0 gram 24%
Smör rumsvarmt 2.0 tsk 1%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 180ºC.
Vispa smör, socker och sirap krämigt med en elvisp. Separera äggulor från vitan och rör ner gulorna i smeten. - Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, ingefära, vaniljsocker och salt. Vänd ner detta och grädden i smeten.
- Smält choklad i vattenbad (se kommentar) och vänd ner i smeten.
- Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner detta försiktigt i smeten.
- Smöra springformar.
Fördela smeten i formarna.
Sätt in i ugnen i max 15 minuter.
Låt svalna. - Fyllning: Koka upp grädden.
Dra åt sidan och låt svalna något. - Lägg i choklad och smör. Låt chokladen smälta. Rör om tills krämig konsistens.
- Fördela lite fyllningen mellan tårtbottnar.
Smeta ut även fyllning även på toppen. - Garnera gärna tårtan med plastblommor eller ätbara blommor (dock ej riktiga vitsippor för de är giftiga).
Kockens kommentar
Choklad får inte koka för då blir den grynig. Vattenbad förhindrar detta. Koka upp vatten i en större kastrull och sätt ner en mindre i vattnet. Smält chokladen i den lilla kastrullen.
Springform = form med löstagbar botten.
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Chokladtårta med ingefära
-
Jordgubbstårta (bärtårta)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan