Chokladtårta med ingefära

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladtårta med ingefära

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 16

Tårtbotten:

 

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Muscovadosocker

3.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Vetemjöl

5.0 

dl

Kakaopulver osötad

1.5 

dl

Bakpulver

3.0 

tsk

Ingefära mald

2.0 

tsk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Vispgrädde

3.0 

dl

Mörk choklad 70%

200.0 

gram

Springform 22-26 cm >

3.0 

styck

Smör till form

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

6.0 

dl

Mörk choklad 70%

500.0 

gram

Smör rumsvarmt

2.0 

tsk

Ätbara blommor

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 429

Kcal / portion: 735

GBR (GI) / port: 4

Recept: 11752 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 30%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 171 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Smör rumsvarmt 200.0 gram 12%

Muscovadosocker 3.0 dl 7%

Sirap ljus 1.0 dl 4%

Ägg 4.0 styck 2%

Vetemjöl 5.0 dl 9%

Kakaopulver osötad 1.5 dl 2%

Bakpulver 3.0 tsk 0%

Ingefära mald 2.0 tsk 0%

Vaniljsocker 2.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Vispgrädde 3.0 dl 9%

Mörk choklad 70% 200.0 gram 10%

Springform 22-26 cm > 3.0 styck %

Smör till form 0%

 

Fyllning:

Vispgrädde 6.0 dl 18%

Mörk choklad 70% 500.0 gram 24%

Smör rumsvarmt 2.0 tsk 1%

Ätbara blommor %

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 180ºC.
    Vispa smör, socker och sirap krämigt med en elvisp. Separera äggulor från vitan och rör ner gulorna i smeten.

  2. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, ingefära, vaniljsocker och salt. Vänd ner detta och grädden i smeten.

  3. Smält choklad i vattenbad (se kommentar) och vänd ner i smeten.

  4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner detta försiktigt i smeten.

  5. Smöra springformar.
    Fördela smeten i formarna.
    Sätt in i ugnen i max 15 minuter.
    Låt svalna.

  6. Fyllning: Koka upp grädden.
    Dra åt sidan och låt svalna något.

  7. Lägg i choklad och smör. Låt chokladen smälta. Rör om tills krämig konsistens.

  8. Fördela lite fyllningen mellan tårtbottnar.
    Smeta ut även fyllning även på toppen.

  9. Garnera gärna tårtan med plastblommor eller ätbara blommor (dock ej riktiga vitsippor för de är giftiga).

Kockens kommentar

Choklad får inte koka för då blir den grynig. Vattenbad förhindrar detta. Koka upp vatten i en större kastrull och sätt ner en mindre i vattnet. Smält chokladen i den lilla kastrullen.

Springform = form med löstagbar botten.

Fler recept inom Efterrätter

Liknande recept som Chokladtårta med ingefära