Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 90

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0
Recept: 730 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Böckling varmrökt 3.0 st stora 49%
Vatten 1.0 dl 0%
Fiskfond koncentrerad 0.5 msk 3%
Gelatinblad 4.0 styck 3%
Sås:
Gräddfil 2.0 dl 38%
Gräslök 0.5 knippe 1%
Tomater 3.0 styck 7%
Tillbehör:
Hårt bröd 0%
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Rensa böcklingen noga.
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
Koka upp vattnet med fond.
Ta upp gelatinbladen och lös upp dem i buljongen. Låt buljongen svalna lite. - Mixa böcklingen i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt buljongen. Mixa slätt.
Låt moussen stelna i kylskåp (30 min+). - Blanda gräddfil med hackad gräslök.
Skålla tomaterna (ej nödvändigt).
Halvera tomater och gröp ur innanmätet.
Fyll tomathalvorna med gräddfilssås. - Forma moussen med två varma matskedar.
Skölj dem ibland i varmt vatten.
Lägg upp på tallrikar.
Kockens kommentar
Skålla tomater: Koka upp vatten. Lägg ner tomaterna i 5-10 sekunder. Ta upp och skölj i kallt vatten. Skala dem.
Karin Chädström, född 1925 i Småland, var en känd kallskänka i Stockholm från 1945 till 1990. Hon arbetade i tur och ordning på Berns Salonger, Stadshuskällaren, Carlton Hotel, Riche, Appolonia Hotel, Operakällaren, Hasselbacken och Källaren Diana.
Fler recept inom Lammracks
Liknande recept som Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Tamarimarinerade lammracks med ugnsbakade betor
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårost med dadelhonung (plockmat)
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan