Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 18
Recept: 537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 0.8 kilo 100%
Salt 0%
Alternativ:
Se kockens kommentar Äts ej
Kockskolan:
Om potatis > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Potatis läggs i kallt vatten som kokas upp och därefter sjudes tills genomkokt. Känn efter med sticka som lätt skall gå igenom. Om vatten kokar häftigt blir den inte jämnt kokt. Den yttre delen blir lös och kan falla söder, samtidigt som kärnan inte är genomkokt. Potatis skall inte läggas i ljummet/varmt vatten i avvaktan på kokning, för då bildas ett isolerande ytskikt stärkelse, vilket sedan hindrar potatisen att bli genomkokt.
- Färsk primör- eller vårpotatis: Gnid potatisen ren med svamp eller trasa. Sjudes i saltat vatten med några dillkvistar (stjälkar). Koktid: 10-15 minuter. Servera med färsk dill.
- Sommarpotatis borstas ren eller skalas. Koktid: 10-20 minuter.
- Vinterpotatis: Fast sort är bäst. Skala och sjud i saltat vatten. Koktid: 20-30 minuter.
- Mandelpotatis: Sjudes alltid försiktigt med skal. Passa så att potatisen inte kokar sönder. Koktid: Cirka 12 minuter.
Kockens kommentar
Välj jämnstora potatisar så blir de färdiga samtidigt. Dela eventuellt de större. Potatis som kokas med skal behåller mer vitamin C än skalad och smakar godare. Oskalad potatis tar inte till sig salt från kokvatten (= salt onödigt). Lägg potatisen i kallt vatten. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme. Läs mer om potatis > Klicka på ingrediensen.
Skalningstips: Skåra skalet runt om runt potatisens mitt, före eller efter kokning. När potatisen är kokt, sköljer man den hastigt i kallt vatten så att man kan ta i den. Sedan fattar man potatisen med båda händernas fingrar och trycker ut innehållet från skalet. Lätt som en plätt, och inga skalförluster.
Vikt och näringsberäkning: I systemet finns standardvärden inlagda som underlättar beräkning av ätbar vikt och näringskonsumtion. Potatis kan väga väldigt olika, så bäst är att välja viktmått gram och inte styck. Skalar man potatisen rå försvinner cirka 15% av vikten (små potatisar ~20%), skalas den efter kokning försvinner cirka 5%. Potatis som kokas tappar generell 2% av sin vikt. Läs mer > Om potatis.
Alternativ
Fler recept inom Kokt och stuvad potatis
Liknande recept som Kokt potatis - grundrecept
-
Kokt potatis - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressad potatis
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad potatisgnocchi
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatis Boulanger, Pommes de terre boulangères (bagarhustruns potatis)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Skånsk potatis (råstuvad potatis)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis surprise
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan