Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 203

Kcal / portion: 864

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3456 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé färsk 600.0 gram 31%
Nässlor förvällda 1.0 dl 1%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Pinjenötter 100.0 gram 19%
Parmesan nyriven 2.0 dl 10%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Olivolja 1.0 dl 22%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 16%
Kock: Michael, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 180ēC.
- Riv parmesan. Skala och hacka vitlök. Riv gult citronskal med ett rivjärn. Skölj nässlorna i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Grovhacka.
- Salta lätt och peppra laxfiléerna. Lägg dem i smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- Skala och koka potatis.
- Fräs i kastrull på medelvärme nässlor, vitlök och citronskal några minuter i lite matolja tills det fått lite färg.
- Tillsätt resterande matolja, pinjenötter, riven parmesan, samt pressad citronsaft. Mixa allt med en mixerstav eller i en matberedare till puré.
- Ta ut laxen ur ugnen och lägg på purén.
Kockens kommentar
Späda nässelskott kan ätas råa. Nässlornas näringsinnhåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inklusive järn finns med, liksom vitamin A och C. I brist på nässlor, använd babyspenat.
PASSAR TILL
Fler recept inom Lax i påsk
Liknande recept som Nässelöverbakad laxfilé
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Snabbgravad rosélax (Buffé)
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad lax
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxaladåb - kall inkokt lax
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Saumon surprise (laxöverraskning)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxfilé ā la Willy
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan