
Sikar
(sik, lavaretsik, rökt sik, så tillagas sik, tillagningstid sik)
Latin: Coregonus, Coregonus sp. Coregonus lavaretus
European whitefish, common whitefish, powan
lavaret, corégone lavaret
lavereto, coregone, lavarello
Lavaret, Renke, Felchen
farra, lavereto
Sikar (Coregonus) är ett släkte med ett 25-tal arter tillhörande familj sikfiskar inom ordning laxartade fiskar (se dito). Sikfiskar är svåra att artbestämma. De är långsträckta silverfärgade med gråa fenor och fettfena, laxfiskars kännemärke. Köttet är i allmänhet vitt. De minsta blir 25 cm långa, den största kring 1 meter och kan väga upp till 10 kg. Svenskt fiskerekord är 8 kg. Leken (parning) sker på hösten i sjöar och rinnande vatten. Sik är Norrbottens landsskapsfisk. Till sikar räknas också siklöja som till utseende liknar sill (läs mer > Siklöja). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Förekomst: Sikar lever i kalla sjöar, floder och kustnära på norra halvklotet. De är kringströvande, ofta i stim och uppehåller sig gärna på botten.
Sik/lavaretsik (Coregonus lavaretus) är en artgrupp inom släktet. De förekommer i ett flertal europeiska länder, varav sex arter i Sverige. Tre mindre - aspsik, blåsik, planktonsik och tre stora - sandsik, storsik och älvsik. Läs mer > Se innehållsförteckning till höger.
- Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.
- Köttkvalité: Fast, fint kött.
- Köttandel: Cirka 65%.
- Relativ fetthalt: Mycket lågt, cirka 1% (lågt för att vara laxfisk). Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
- Smak: Milt smakrik. Utsökt god.
- Alternativ vara: Öring eller annan laxfisk.
- Säsong: Mars-september.
- Försäljning/import: Sällsynt förekommande i butik, kan förekomma lokalt.
- Jämförpris: -
- Förvaring: Kallt som annan fisk. Kan frysas urtagen.
Fiske: Siken fångas med bottensatta kombifällor, nät, ryssjor och krok. I lektider är det möjligt att fånga hoppande fisk med hov. Se bild > Älvsik.
Miljö: Beståndet har generellt minskat längs Östersjökusten, men det finns lokala bestånd som ökat. Siken i Vättern är inte längre kritiskt utan ökar något och i Vänern är beståndet acceptabelt. WWF rekommendation: Sik från sjöar och vattendrag är gulmärkt. Fråga efter fisk från hållbara bestånd. Sik från Östersjön är rödmärkt.
Hälsa/näring: Sikar är magra fiskar (1-3% fett). Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).
VIKT OCH PORTIONSVIKT
Siken storlek och vikt varierar mycket. Normal storlek i butik 0,5-2 kilo. Huvud och rens utgör 40-50%. Vid tillagning viktminskar fisken med 5-15% beroende på tillagningssätt.
Sik | Råvikt | Rens | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Sik urtagen | 750 g | -33% | 500 g | -10% | 450 g | 60% | 3 |
Sikfilé med skinn | 275 g | -10% | 250 g | -10% | 225 g | 82% | 1,5 |
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 230 gram för hel urtagen fisk per portion, eller 170 gram rå filé per portion.
SÅ ANVÄNDS SIK
Sik används på samma sätt som annan laxfisk. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad. Läs mer > Så tillagas sik.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Sikar
Det finns 4 recept med Sikar
-
Snabbgravad sik
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kenneth Nars
-
Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Knaperstekt siklöja med dillgremolata
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johanna, Delikatessboxen