Havsöring

Fotograf/bild: Elias, Fisksnack *

Öringar

(öring, laxöring, blanköring, Så tillagas öring)

Latin: Salmo trutta

Engelsk översättning trout

Fransk översättning truite

Italiensk översättning trota

Tysk översättning Forelle

Spansk översättning trucha

Öring (Salmo trutta) även kallad laxöring, tillhör familj laxfiskar och är nära släkt med lax. Det finns tre underarter - havsöring, insjööring och bäcköring. Öringar liknar lax, men har fler prickar, är tjockare, har bredare stjärt och rak stjärtfena. De kan bli över metern långa och väga upp till 50 kg. Havs- eller insjööring är så kallad blanköring, silverblanka som vuxna till skillnad från bäcköring som behåller ungdomens skiftande färgskala. Lekande öring är mörk med mängder av prickar på sidorna. De röda prickarna är ljuskantade, till skillnad från laxens. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

 • Havsöring lever på samma sätt som lax men är vanligen mindre. Växer upp i rinnande vatten och efter vanligen 2 år vandrar den ut i havet. Där stannar den vanligen i 4 år för att återvända till födelsevattnet för att leka (para sig) på hösten. Läs mer > Havsöring.
 • Insjööringen lever på liknande sätt som havsöringen, men tillbringar större delen av sitt liv i större sjöar och inte i havet. Den kan bli upp till 1 meter lång. Läs mer > Insjööring.
 • Bäcköring lever hela livet i rinnande vatten och är den minsta av de tre öringarna, vanligen inte mer än 3 decimeters lång (1-1,5 kg). Den företar inga vandringar och bibehåller som vuxen yngelfärgen. Läs mer > Bäcköring.

Det ifrågasätts ibland om öringarna är av olika underart. Karaktärsskillnaderna kan bero på den miljö de lever i.

Förekomst: Öring förekommer naturligt i hav, sjöar och rinnande vatten, från Island i väster till norska kusten och Nordeuropa inklusive Östersjön och Genevesjön, ner till Nordspanien och i Kaspiska Havet. Sparsamt förekommande i Medelhavet. Öring har inplanterats i flera länder. Öring är Jämtlands landskapsrätt.

 • Köttkvalité: Fast, fint kött.
 • Köttandel: Cirka 65%.
 • Relativ fetthalt: Mycket lågt, cirka 3% (lågt för att vara laxfisk). Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
 • Smak: Milt smakrik. Utsökt god.
 • Alternativ vara: Lax eller annan laxfisk.
 • Säsong: Vår-höst.
 • Försäljning/import: Sällsynt förekommande i butik, kan förekomma lokalt.
 • Jämförpris: -
 • Förvaring: Kallt.

Namnförvirring: Öringar har förvirrande många lokala namn och namn för olika livsstadier. Dessutom kallas öringar utomlands för "forell" det vill säga trout, truit, trotta, Forelle, medan forell i Sverige inte är ett artnamn  (egentligen inte heller i andra länder strikt sett), utan ett samlingsbegrepp för mindre laxfiskar. Läs mer > Om laxfiskar, foreller.

Hälsa: Öring är väsentligen mindre fet än lax (bäcköring ~3%). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).

Fiske/odling: Öring fiskas främst till husbehov med nät och som sportfisk med spinn-, haspel-, flug- och trollingfiske, även mete är vanligt. Bäst är fisket vid vattentemperaturer 8–15 °C, med andra ord vår- och höstfiske i södra och mellersta Sverige och sommarfiske i norra Sverige. Odling sker främst för utsättning.

Miljö: Öring klassas som hänsynskrävande i Sverige. Förutom av överfiske hotas den av föroreningar, inte minst försurning, vattenkraftsutbyggnad och sjöreglering. Läs mer > Hotade fiskar och skaldjur.


VIKT, PORTIONSVIKT

Öringens vikt varierar stort. Sällsynt förekommande i butik. 40-50% av vikten utgör rens på hel fisk. För urtagen fisk är rensandelen cirka 30%. Vid tillagning viktminskar fisken med 0-15% beroende på tillagningssätt. 

 

 Öring

Råvikt

Rens

Råkött

Tillagning

Lagat kött

av råvikt

Portioner

 Havsöring urtagen

    3 kg

-35%

   2 kg

-10%

1750 g

58%

12-13

 Bäcköring urtagen

1000 g

-33%

 670 g

-10%

  600 g

60%

4-5


Portionsberäkning: En normalportion fiskkött bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 160 gram per portion för rå filé med skinn, eller 230 gram för urtagen hel mindre öring.


SÅ ANVÄNDS ÖRING

Öring är en eftertraktad matfisk. Den tillagas på samma sätt som annan lax. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad  (läs mer > Så tillagas lax).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Om laxfiskar, foreller

Lax

Parasiter i fisk

Så tillagas lax

Film: Havsöring på norrländskt vis

FishBase

Recept med Öringar

Det finns 1 recept med Öringar