Bild: bengtshemslojd.se

Fotograf/bild: H. W. Larsen

Skivredskap

(osthyvel, skärmaskin, mandolin, mandoline, mezzaluna, örtvagga, äggskivare)

Skivredskap förekommer för olika ändamål.

  1. Osthyveln är en norsk uppfinning från 1925 och ett välkänt redskap bland de hårdostälskande nordiska invånarna. Däremot är verktyget tämligen okänt i andra länder, där man i stället vanligen skär ost med kniv.
  2. Skärmaskiner består av en roterande skiva med vass egg och hållare för varan. För hushållsbruk finns enkla modeller för den som ofta skär bröd, charkvaror och liknande.
  3. Mandolin är ett verktyg med inställbara knivar för att snabbt kunna skiva eller strimla rotsaker med mera. Det finns enkla varianter som bara skivar (bild ovan) och lite mer avancerade som också kan strimla (se film nedan > Så används en mandolin). Ett alternativt sätt att strimla är att använda en japansk variant av rotsaksstrimlare (läs mer > Strimlare, hackare).
  4. Mezzaluna (italienska = halvmåne) även kallad örtvagga är ett skärverktyg med halvmåneformad knivblad med handtag i vardera änden. Kan även vara tvåbladig och kallas i Frankrike för Hachoir (se > Strimlare, hackare). Används på samma sätt som en kockkniv för att skiva/skära/hacka främst grönsaker. Användbar vid stora volymer. Se film nedan > Så används en mezzaluna.
  5. Äggskivare är ett utmärkt hjälpmedel om man önskar skiva hårdkokta ägg. Den består av cirka 10 hårt spända ståltrådar i en ram, som skär rena och fina snitt genom ägget.

Läs mer > Strimlare, hackare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08

Läs mer

Strimlare, hackare

Film: Så används en mandolin

Film: Så används en mezzaluna

Recept med Skivredskap

Det finns 7 recept med Skivredskap