
Rivverktyg
(rivjärn, citrusrivjärn)
grater
râpe
grattugia
Raspel, Reibeisen
rallador
Rivjärn är i grunden en yta täckt med rader av små, skärande eggar som strimlar en vara jämnare och fortare än en kniv. Det finns platta, runda och fyrkantiga rivjärn av porslin, rostfritt stål, enkel- eller tvåsidiga osv. Det finns t.o.m. rivjärn med vev. Variationsrikedomen är stor. I köket behövs rivjärn med 3-4 olika grader (hålstorlek). Citrusrivjärn har mycket fina hål, med vilka man river av det yttersta skalet på frukten utan att få med vitt, beskt kött. Nästa grad passar t.ex. för att riva hårdostar och därnäst hålstorlek för att riva bl.a. rotsaker och fastköttig frukt till saftigt mos. Ett järn med grövre hål passar till att finstrimla t.ex. rotfrukter.
Det klassiska rivjärnet är koniskt fyrkantigt med olika rivytor. Det kan vara praktiskt att i stället ha flera platta järn med olika grad och större rivyta. Zestjärn är antingen ett långsmalt rivjärn, eller i barsammanhang ett knivverktyg med en utbuktande vinkel mitt på bladet, med vilket man kan ciselera långsmala remsor ur t.ex. apelsinskal. Läs mer > Ciselering.
Läs mer
Recept med Rivverktyg
Det finns 3 recept med Rivverktyg
-
Marsipanfrukt
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamprisotto ā la Aujalay
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pommes pailles - höpotatis
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan