Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 2626

GBR (GI) / port: 215
Recept: 5252 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Dag 1 fördeg:
Vetemjöl 3.0 dl 12%
Rågmjöl grovt 1.0 dl 3%
Grahamsmjöl 1.0 dl 4%
Rågsurdegsgrund 1.0 msk 0%
Vatten 5.0 dl 0%
Dag 2 huvuddeg:
Vetemjöl 20.0 dl 80%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Salt 1.5 msk 0%
Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%
Kockskolan:
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsgrund > Äts ej
Om surdegsgrund > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 16 tim )
- Dag 1 Fördeg: Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar.
- Dag 2 Huvuddeg: Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter.
- Forma: Ta upp och skär degen i antal bröd. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under duk på varm plats tills degen jäst upp till kanten. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Sätt under tiden ugnen på 250°C.
- Grädda: Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200°C och grädda bröden i 40-50 minuter.
- Låt svalna på galler.
Kockens kommentar
För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Mandelmanns ljusa surdegsbröd
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst