Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Strömmingsfiléer

600.0 

gram

el. småabborre hel

 

 

Matolja (rapsolja)

 

 

Salt

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör el. margarin

50.0 

gram

Dill finhackad

4.0 

msk

el. persilja

 

 

Citronjuice

1.0 

tsk

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 387

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1549 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 336 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 600.0 gram 42%

el. småabborre hel 0%

Matolja (rapsolja) 0%

Salt 0%

 

Aromsmör:

Smör el. margarin 50.0 gram 24%

Dill finhackad 4.0 msk 0%

el. persilja %

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 35%

Tillagning (45 min )

  1. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt.
    Mjukrör smör med lite salt och citronjuice.
    Finhacka dill/persilja och rör ner i smöret.
    Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie.
    Lägg i kylskåp eller frys.

  2. Strömming: Skölj den. Lägg i plastpåse.
    Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen.
    Låt helst ligga kallt 1 timme.

  3. Potatis: Skala och koka potatis.

  4. Halstring: Hetta upp en (grill-)panna utan matfett så att den ryker.

    Halstra strömmingen till brunsvart färg och så att den får blåsig yta.

    Vänd (dock inte för tidigt, skinnet lossnar).

  5. Ta ut smöret och skiva.

Kockens kommentar

Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen, utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig.

PASSAR TILL

Potatismos

Aromsmörsalternativ

Rårörda lingon

Alt: Sotare i ugn

Fler recept inom Fisk & skaldjur

Liknande recept som Sotare i panna