Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2009 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.0 dl 21%
Margarin fast 100.0 gram 35%
Vatten 2.0 msk 0%
Citronkräm:
Mjölk 3.5 dl 10%
Äggula 6.0 styck 15%
Florsocker 1.0 dl 12%
Citronskal 3.0 msk 1%
Citronjuice 0.5 dl 1%
Garnityr:
Ägg 1.0 styck 3%
Mandelspån 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Gör pajdegen i matberedare.
Ställ in degen i kylen. - Koka upp mjölk och citronsaft. Och stäng av plattan. Vispa under tiden äggulor och florsocker fluffigt. Rör ner rivet citronskal och häll sedan i äggblandningen i mjölken och låt sjuda på lägsta värme under vispning. Krämen får inte koka, då skär den sig. Ställ in krämen i kylen för att svalna.
- Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till två lika stora runda plattor. Klä en rund pajform med den ena plattan och lägg i citronkrämen. Lägg på den andra plattan och nyp ihop kanterna. Pensla ovanpå med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
- Grädda pajen i botten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Flytta sedan upp den till mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 min. Täck med folie i slutet av gräddningen så att inte mandelspånen blir brända.
- Garnera med en citronskiva och citronmeliss efter gräddning.
Servera med vaniljsås.
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Citronpaj med mandelspån
-
Jordgubbstårta (bärtårta)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska jordgubbar med vit choklad
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Enkel bärtårta
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cheesecake med citronsmak och bär
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Raw aprikossorbet
Tid: 5 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan