Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 686

GBR (GI) / port: 1
Recept: 686 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 350.0 gram 55%
Rågmjöl grovt 2.0 msk 8%
Smör till stekning 2.0 msk 28%
Rödlök 1.0 styck 9%
Ättikslag:
Vatten 3.0 dl Äts ej
Strösocker 1.5 dl Äts ej
Ättikssprit 12% 1.0 dl Äts ej
Kryddpeppar hel 5.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Tillvalsalternativ:
Morot liten 0%
Ströbröd 0%
Gul lök 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (20 min + 24 tim )
- Lägg ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och ge det ett uppkok så smälter sockret lättare. Låt svalna.
- Blanda mjöl med salt och peppar. Vänd strömmingsfiléer i mjölblandningen.
- Hetta upp smör i panna på medelhög värme och stek strömmingen gyllenbrun i omgångar. Lägg över på fat för att svalna.
- Skala och finskiva rödlök i ringar.
- Varva strömming och lök i serveringsskål och slå över ättiksblandningen. Vätskan skall precis täcka.
- Låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan servering. Hållbar i kylskåp i cirka en vecka.
Kockens kommentar
Ättikslag: Fördelning vatten 3, socker 1,5 och ättikssprit 1 ger en klassisk ganska syrlig inläggning utan att vara för söt. Den kan vara väl syrlig för vissa personers smak. Minska ättikan något vid behov.
Tillval: Panering i rågmjöl är klassiskt men annat mjöl som vetemjöl går också bra. Halvklassiskt är att blanda mjöl med ströbröd som planering. Persilja förekommer i flera recept, även dill förekommer. Rödlöken bör vara rå, men fräst gul lök förekommer som smaksättare. Undvik att i så fall tillsätta stekfettet som ger grumligt spad. Råstrimlad eller tärnad morot förekommer vilket ger färg och smak.
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Ättiksströmming
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjeröra i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk gubbröra ¤
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil & gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fräsch yoghurtsill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestosill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikasill
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer och citronvinaigrette
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *