Rimskivling

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Rimskivling

(rynkad tofsskivling)

Latin: Rozites caperatus

Engelsk översättning gypsy mushroom

Fransk översättning pholiote ridée

Italiensk översättning foliota grinzosa

Tysk översättning Reifpilz

Spansk översättning senderuela ankaluze

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.
Namn efter karaktäristisk "rimfrostbeläggning".

Hatt & fot: Honungsgul till sämskskinnsfärgad hatt, nästan klotformad hos unga svampar och välvd till utbredd på äldre. Rynkad, knottrig yta med tunn silvergrå frostliknande beläggning, ibland strimmig. 8-12 cm i diameter. Vit till beige fot med tydlig ring, fläckig ovanför ringen. 7-12 cm hög och 1-3 cm tjock.

Undersida: Täta, vidväxta, urnupna, ljusbruna skivor med ojämnt sågtandad egg.

Svampkött: Tämligen poröst kött med ljust beige färg. Mild smak och lukt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong aug-okt, främst september.

Växtsätt: Främst barrskog, men även löv- och bokskog.

Förväxlingsrisk: Kan ibland förväxlas med spindel­skivlingar (spindlingar).

Övrigt: Använd endast hatten, foten är seg. Passar stekt eller stuvad som ensamsvamp eller som blandsvamp.

Läs mer

Svampguiden