För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Vinterskivling

(vinternagelskivling, enoki, enokidake)

Latin: Flammulina velutipes

Engelsk översättning winter mushroom, velvet foot

Fransk översättning collybie à pied velouté

Italiensk översättning fungo dell'olmo

Tysk översättning Samtfussrübling

Spansk översättning colibia de pie aterciopelado, kolibia zolabeltz

Ätbarhet: God/ätlig matsvamp.

Hatt & fot: Honungsgul, till gulbeige klibbig hatt, ibland strimmig och prickig. 2-6 cm i diameter. Mörkare fot ca 0,5 cm tjock och finluden.

Undersida: Ljusare honungsgult än hatt. Glest sittande, fria, urnupna skivor. Ljussporig.

Svampkött: Ljust beige. Mild lukt och smak. Köttet i både hatt och fot är segt.

Utbredning: Vanlig i hela Sverige. Säsong senhöst och milda vintrar.

Växtsätt: Växer på stammar, stubbar, stockar av lövträd, helst på sälg.

Förväxlingsrisk: Rökslöjskivling (god) har ej luden fot, ej klibbig hatt och är mörksporig.

Övrigt: Har odlats i Asien i århundraden. En odlad variant benämns enoki/enokidake och kan förekomma i handeln. Den ser inte ut som den på bilden utan är krämvita stänglar med liten hatt.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj