För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Fjällig bläcksvamp

Latin: Coprinus comatus

Engelsk översättning shaggy mane

Fransk översättning coprin chevelu

Italiensk översättning Coprino chiomato

Tysk översättning Schopftintling, Spargelpilz

Spansk översättning seta de tinta

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. Bör skördas ung.

Hatt & fot: Äggformad hatt hos unga svampar, med ökad ålder klockformad. Vit med vita till beigebruna fransade tydliga fjäll. Slät och gulbrun topp på unga exemplar. 6-12 cm hög och 3-6 cm bred. Slät och ihålig fot, 1-2 cm tjock. Tunn ring, som lätt faller bort.

Undersida: Vita, täta, fria skivor på unga svampar, som med ökad ålder blir rosa övergående i svart. Till slut upplösta i en bläckliknande vätska.

Svampkött: Tunt kött lätt lös i konsistens. Vitt hos unga svampar, senare mörknande.

Utbredning: Vanlig i norra och mycket vanlig i södra Sverige. Säsong juni-okt med topp i september.

Växtsätt: Feta gräsmattor och i lövskog. Mycket snabbväxande och kan vid lämlig väderlek genomgå hela sin ovanjordiska livscykel på ett dygn.

Förväxlingsrisk: Grå bläcksvamp (giftig), men saknar fransiga fjäll.

Övrigt: Använd endast svamp med vitt kött. Mörka kastas. Svamp som växt vid vägkant eller i starkt gödslade marker bör undvikas. Svampen tål ingen lagring utan måste tillredas direkt. Den bör alltid anrättas för sig. Passar bäst som smörstekt, friterad eller stuvad.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj