Latin: Coprinus comatus

Engelsk översättning shaggy mane

Fransk översättning coprin chevelu

Italiensk översättning Coprino chiomato

Tysk översättning Schopftintling, Spargelpilz

Spansk översättning seta de tinta

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. Bör skördas ung.

Hatt & fot: Äggformad hatt hos unga svampar, med ökad ålder klockformad. Vit med vita till beigebruna fransade tydliga fjäll. Slät och gulbrun topp på unga exemplar. 6-12 cm hög och 3-6 cm bred. Slät och ihålig fot, 1-2 cm tjock. Tunn ring, som lätt faller bort.

Undersida: Vita, täta, fria skivor på unga svampar, som med ökad ålder blir rosa övergående i svart. Till slut upplösta i en bläckliknande vätska.

Svampkött: Tunt kött lätt lös i konsistens. Vitt hos unga svampar, senare mörknande.

Utbredning: Vanlig i norra och mycket vanlig i södra Sverige. Säsong juni-okt med topp i september.

Växtsätt: Feta gräsmattor och i lövskog. Mycket snabbväxande och kan vid lämlig väderlek genomgå hela sin ovanjordiska livscykel på ett dygn.

Förväxlingsrisk: Grå bläcksvamp (giftig), men saknar fransiga fjäll.

Övrigt: Använd endast svamp med vitt kött. Mörka kastas. Svamp som växt vid vägkant eller i starkt gödslade marker bör undvikas. Svampen tål ingen lagring utan måste tillredas direkt. Den bör alltid anrättas för sig. Passar bäst som smörstekt, friterad eller stuvad.

Läs mer

Svampguiden