För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Mjölskivling

Latin: Clitopilus prunulus, Clitopilus orcella

Engelsk översättning sweetbread mushroom

Fransk översättning clitopile petite prune

Italiensk översättning prugnolo

Tysk översättning Mehlräsling

Spansk översättning molinera

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp. Förväxlingsrisk!

Hatt & fot: Vit med inslag av grått, utbredd till plan hatt. Bredd 4-10 cm. Som ung kullig till välvd form, senare mer utbredd och till sist något trattlik med ojämt buktad kant. Kort vit till ljust grå fot, 2-5 cm hög, 1-2 cm tjock.

Undersida: Vitt till lätt rosa skivor, som är lätt löstagbara. Täta, fria, nelöpande (kännetecken) skivor.

Svampkött: Skört, vitt, ibland lätt rosa kött. Mild smak. Karaktäristisk starkt doft av mjöl, därav namnet. Vid ihållande regn är doften dock knappt förnimbar.

Utbredning: Vanlig i norra Sverige och mycket vanlig i södra. Säsong juli-oktober, främst september.

Växtsätt: Barrskog, lövskog, på gräs. Ibland ihopväxande.

Förväxlingsrisk: Varning främst för bolmörtsskivling (giftig) ofta större och kraftigare med urnupna skivor (mjölskivling har nedlöpande), gifttrattskivling (dödligt giftig) med tätare skivor, vitsporig och annorlunda lukt, lövtrattsskivling (giftig) vit till lätt rosabeige.

Övrigt: Använd svampen endast om Du är artsäker. Passar väl stekt eller stuvad för sig, eller som blandsvamp. Lämpar sig väl att torkas.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj