För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Nejlikbrosking

(Nejlikbroskskivling)

Latin: Marasmius oreades

Engelsk översättning fairy ring mushroom

Fransk översättning marasmes des oréades

Italiensk översättning gambesecche

Tysk översättning Nelkenschwindling

Spansk översättning senderuela

Ätbarhet: God/mkt god matsvamp.

Hatt & fot: Ljusbeige hatt, som vid fuktighet skiftar färg (hygrofan) till brungul/rödbrun. Välvd hatt på ung svamp, senare utbredd med svag puckel. Ofta strimmig. 2-6 cm i diameter. Smal, blek fot 0,2-1 cm tjock, 4-8 cm hög.

Undersida: Fria, urnupta glest sittande skivor. Blekare än hatten.

Svampkött: Tunnköttig, torr svamp. Mild smak och starkt doft av kryddnejlika, bittermandel. Ofta larvangripen.

Utbredning: Vanlig i tätorter i södra/mellersta Sverige. Säsong juni-oktober, främst augusti.

Växtsätt: Växer i ringar ("häxringar") på gräsytor och gräset runt svampen brukar vara grönare.

Förväxlingsrisk: Gifttrattskivling (dödligt giftig) med tätare skivor och annorlunda lukt, gul åkerskivling (oätlig) med annorlunda doft, ej seg fot och äldre exemplar blir mörk­färgade av sporer.

Övrigt: Använd endast hatten, foten är seg. Passar bra som stekt eller friterad, i soppor och såser. Svampen kan torkas och pulvriseras, för att användas som krydda.

Läs mer

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj