För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤

Kantarell

Latin: Cantharellus cibarius

Engelsk översättning chanterelle, golden c., yellow c.

Fransk översättning chanterelle, girolle

Italiensk översättning gallinaccio

Tysk översättning Pfifferling

Spansk översättning cantarela

Kantarell är en art i släkte Cantharellus (se > Om kantareller) och nära släkt med blek kantarell och trattkantarell (se respektive), vilka alla är mycket vanlig i de svenska skogarna. Kantarell är den svamp som de allra flesta känner igen och den mest plockade svampen i Sverige (läs mer > Plocka svamp). Det är en vanligt förekommande svamp i butik (läs mer > Kantarell i butik).

Klassificering (källa: Svampguiden): 

 • Ätbarhet: God/mkt god, något skarp smak.
 • Hatt & fot: Trattformad med vågig hatt med slät yta. Hela kroppen är ägggul till gulorange. 4-12 cm bred och 5-15 cm hög. Fot med samma färg 0,5-2 cm tjock.
 • Undersida: Grenade gula åsar, som löper ner mot foten.
 • Svampkött: Vitt-gulvitt. Pepprig smak och fruktig lukt. Sällan angripen av insekter.
 • Utbredning: Mycket vanlig i södra och mellersta Sverige. Vanlig i Norrlands östra delar, men ovanlig eller mycket ovanlig i de västra områdena.
 • Växtsätt: I barr- och lövskog. Säsong från juni - okt med topp i september.
 • Förväxlingsrisk: Det finns inga giftiga svampar som liknar kantarell. En utmärkt nybörjarsvamp m.a.o. Kan eventuellt förväxlas med ametistkantarell (ätlig) med små violetta fjäll och sällsynt, blek kantarell (god) som är blekare, narr-kantarell (oätlig) med sköra skivor och sladdrig konsistens, orange kantarell (ätlig) med orange hattfärg, lundvaxing (god) och ängsvaxing (ätlig) båda med glesa skivor.
 • Odling: Försök med kommersiell odling pågår.
 • Förvaring: Färska +2 till +4°C. Förvaras luftigt, ej i plastpåse som snabbt gör dem slemmiga och oätbara. Hållbarhet max 1 vecka. I rumstemperatur någon dag. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet (läs mer > Förvara svamp).
 • Smak: Nyplockad kantarell har lätt aprikosdoft och stark smak. Stekt är det en smakrik delikatess. Det är en uppskattad matsvamp, med kraftigare smak än champinjon och ostronskivling.
 • Alternativ vara: Blek kantarell, trattkantareller, annan smakrik skogssvamp.


SÅ ANVÄNDS KANTARELL

Kantareller används som annan svamp, stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Stekt och serverad på en smörgås eller som tillbehör är en delikatess. Fungerar även bra i såser, soppor och grytor. Kantareller är vattenrika, ibland blöta och behöver torrstekas utan matfett. När det slutat komma ut vattendroppar i pannan tillsätter man rikligt med smör och steker färdigt. Läs mer > Så tillagas svamp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10

 

Läs mer

Så tillagas svamp

Plocka svamp

Förvara svamp

Om matsvampar

Blek kantarell

Trattkantarell

Om kantareller

Kantarell i butik

Svampguiden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj